Прочитај ми чланак

Имали ноћне море, нису јели: Ово су грчки дечаци који су спасли српског дечака

0

Џени и Христос Калпакас, родитељи малих хероја, Теа и Леа, који су средином августа спасили од дављења петогодишњег Тадију из Србије испричали су детеље тог језивог дана.

„Дечаци су се играли у води, а онда се Леу учинило нешто чудно: гледао је малишана који је деловао као да рони, али му је било чудно колико дуго може да задржи дах. Када је пришао да га куцне по рамену, видео је да му из уста излази бела пена, која с емешала са морем“, прича Џени

FOTO: PRINTSCREEN FACEBOOK

Да подсетимо, мали Тадија умало се удавио 22. августа, на плажи у Пефкохорију, популарном грчком летовалишту, али је малишану први притекао у помоћ десетогодишњи дечак Лео који је алармирао и остале купаче. тадију је реанимирао лекар који се пуком срећом ту задесио као туриста. Тадија је превезен у болницу у Солуну, где је данима лежао у коми. Срећом, дечак се опоравио и вратио кући.

Теови и Леови родитељи, Џени и Христос Калпакас, који осим Теа и Леа имају још три сина Елијаса (18), Александра (14) и Анђелоса (9) кажу даје дечацима читав догађај баш тешко је пао.

– Наш најстарији син Елиас (18) који није ни био присутан на плажи, када је чуо шта се десило, плакао је цео дан и вече. Нико од деце се више није купао, нису јели тај дан, слабо су спавали, имали ноћне море и били су веома забринути за дечака који се давио. Постављали су питања о смрти, и шта се догоди након што неко умре – прича нам Џени.

Џени и Христос, који са породицом живе у Шведској, кажу да су тог дана који је умало био кобан по Тадију, лежали на плажи и сунчали се када су четворица млађих синова дотрчала вриштећи да се дечак удавио.

FOTO: PRINTSKRIN/FACEBOOK

– Пошто сам медицинска сестра, отишла сам да видим да ли могу да помогнем, али већ се скупило много људи, реанимирали су му срце и покушавали да поврате дисање. Замолили смо наше дечке да оду јер је то био непријатан призор – каже Џени и додаје да су им синови потом саопштили да су баш они пронашли Тадију.

Наиме, њих четворица су се играли у води. Лео је прошао поред дечака за кога је помислио да рони, али она је осетио да нешто није у реду. Лео је пришао Тадији и куцнуо га прстом по рамену. Када петогодишњак није реаговао, Лео је схватио да је тело малишана беживотно.

– Лео је одмах реаговао и окренуо га лицем према горе; дечаково лице је било потпуно бело, а из уста је му је излазила бела пена. Тада је Тео одмах узео малог у наручје, однео га на плажу што брже може, док су Лео и остала браћа вриштала и дозивала помоћ. У почетку нису привукли ничију пажњу – прича даље Џени. Срећом, убрзо их је уочио спасилац и одмах почео да пружа помоћ малом дављенику, а браћа су отрчала код родитеља.

– Дан након инцидента вратили смо се у Шведску. Били смо веома забринути за дечака, и стално смо се распитивали за његово стање. Касније смо добили и контакт дечаковог оца. Оклевали смо да ли да му се јавимо и препричамо „спасавање“. Ипак смо одлучили да пошаљемо поруку, јер, да смо ми били на његовом месту, волели бисмо да знамо шта се догодило.

Она додаје да су она и њен супруг изузетно поносни на своје синове, како су реаговали, показали хуманост и урадили све како треба. На питање да ли ће доћи у Србију да се сретну са Тадијом, Џени кажу да за сада немају такав договор, али се нада да ће се срести у будућности.

– Волели бисмо да дођемо у Србију и упознамо Тадију и његову породицу. Сигурни смо да би било важно да се наша деца упознају. Осећамо као да нам они сада, након свега, некако припадају: они су нам пријатељи који живе далеко, са којима никада нисмо разговарали, а за које гајимо много љубави – закључују Џени.