Прочитај ми чланак

Има ли у Србији радијације? Огласио се Директорат

0

Поводом навода да је приликом уништавања складишта муниције у Украјини дошло до ослобађања радиоактивних материја у животну средину, огласио се Директорат.

Измерене вредности нивоа зрачења за сада не потврђују испуштање радиоактивних материја у животну средину, нити указују на потребу спровођења мера заштите од јонизујуц́ег зрачења, саопштио је Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Ово независно регулаторно тело редовно прати ниво радиоактивности на територији Европе преко платформи за размену радиолошких података Европске комисије и Међународне агенције за атомску енергију.

„У овом тренутку све је у Србији на нивоу природног зрачења, а мерење гама зрачења, које се преносе на даљину, грађани константно могу да прате на нашем порталу“, речено је Спутњику у Директорату.

Поред података из иностранства, на порталу овог регулаторног тела могуц́е је видети и резултате које показују наше мерне станице.

О уништавању муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Запад испоручио Украјини, данас је говорио секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев. Он је навео да је у Пољској забележен пораст радијације.