Прочитај ми чланак

„ИМА ЛИ КРАЈА АНТИСРПСКОЈ ХИСТЕРИЈИ“ Оптужили су Србе за подметање пожара

0

Хрватска интернет страница "Ватрогасци - они су наши хероји" стала је у одбрану Срба, које један број посетилаца сумњичи да стоје иза пожара који су захватили Хрватску.

Док трају нови пожари у околини Задра и Шибеника, ватрогасцу, који је администратор на овој страници, досадило је да чита коментаре у којима поједини грађани за пожаре окривљују „оне друге“, односно Србе.

Sreenshot

Овог лета Далмацију је похарало више од 200 пожара, али се тек за десетак зна ко их је потпалио, наводи администратор.

Ипак, то није спречило масовну хистерију и коментаре који показују колико су појединци некултурни, живчани, параноични и нетолерантни – стоји у тексту објављеном на страници „Ватрогасци – они су наши хероји“.

– Ако је нешто подметнуто, то може бити и пука несрећа, јер неки никако да схвате да се лети не пали роштиљ у природи, може бити и да неко вари у свом дворишту па му се искрица омакне, а може бити и чишћење терена за пренамену парцеле у грађевинску – појашњава аутор.

– Али, ако и јесте људски фактор – у Хрватској живи највише Хрвата, а онда мање оних осталих – додаје он.

И поред тога, истиче администратор странице, највише се виче да су криви – Срби.

– Ко сад може изаћи на крај са таквом масовном хистеријом?! – стоји на страници „Ватрогасци – они су наши хероји“, уз напомену да се за огромну већину пожара не зна узрок нити кривац.

Администратор странице, реагујући на антисрпску хистерију, упозорава да коментатори морају бити свесни одговорности за речи које изговарају, јер оне могу да повреде некога, а могу и да шире мржњу и хистерију.

– Страх ме да је количина те лудости довољна да се ‘ови’ скупе у руљу и крену на линч палећи ‘онима’ села, ауте, њиве… Видим да би неки вешали, стрељали и мучили. Има ли краја свему томе? – запитао је администратор.