Прочитај ми чланак

ИГРЕ ОКО РУСКОГ ГАСА Српска неће да плаћа дуг Федерације БиХ

0

Након што је Русија измирила клириншки дуг, сада је на реду да Руској Федерацији Босна и Херцеговина плати око 100 милиона долара ратног дуга за гас.

Протеклих година било је више покушаја договора ентитета око отплате дуга за гас који је испоручен БиХ током рата из Русије, али он још није постигнут, нити се зна када ће.

Фото: Pavlo Palamarchuk / EPA

Од 104,8 милиона долара, колико је износио укупан дуг, БиХ је успела до сада да отплати свега 6 милиона КМ.

Питање измирења преосталог дуга према Русима покренуто је и на последњем састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића и руског амбасадора Петра Иванцова, али ресорни министар није могао много да му обећа. По тврдњама самог Шаровића, у БиХ још није успостављена радна група која би преговарала са Руском Федерацијом око измирења дуга.

– Република Српска и Федерација БиХ требало би да формирају стручне тимове који би били задужени за креирање споразума о начину отплате дуга. Нема друге адресе и било би неозбиљно даље опструисати решавање овог питања – рекао је Шаровић за Фену.

Састанци без договора

Истовремено, у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС наводе да је у протеком времену одржано много састанака на тему решавања дуга за гас, који је настао од 1992 до 1995.

– Међутим, до потписивања Споразума, којим би се утврдио тачан дуг, његова структура и начин измирења, није дошло. Ради се о комерцијалном дугу и тако га треба посматрати, те наћи модалитет његовог решавања који неће бити на штету ни једног од субјеката који су у наведеном периоду створили тај дуг – навели су у Министарству.

Међутим, у БХ-Гасу тврде да се дуг према Русима не може третирати као комерцијални, већ да је то ствар државе, односно Министарства спољне трговине, Министарства финансија, две Владе и домаћих компанија које испоручују гас.

Расподела дуга

– Оно што ми из БХ-Гаса сматрамо јесте да то не може бити комерцијални дуг јер да је реч о комерцијалном дугу неко би некога тужио, неко би од некога тражио наплату тога. Руска Федерација односно “Газпром” је до сада благонаклоно гледао на то и он зна да је гас трошен у оба ентитета, како у Зворнику тако и у Сарајеву. Међутим, сада Српска каже “не то није наше, јер немамо то у уговору са ‘Газпромом’”. Оно што Гас-Рес упорно одбија да каже јесте да су потписали документ о расподели дуга између Федерације и РС – тврди саветник Управе БХ-Гаса Алмир Бећаровић.

Он тврди да су представници ентитета још 2002. потписали документа и евидентирали колико је ко гаса потрошио у рату и колико је дуг. Бећаровић тврди да је више од пола дуга на Федерацији, а остатак на РС.

– Сви ти документи постоје и данас и налазе се у Влади РС, Влади ФБиХ, Гас- Рес и БХ-Гасу. Сви требамо сести са Русима и решити питање тог дуга – навео је Бећаревић.

Гас-Рес: Немамо везе са дугом

Гас-Рес нема сазнања ко је носилац уговора по основу којег је дуг настао, какав је садржај тог уговора и какве су обавезе по питању дуга. Као предузеће које је основано и почело са делатношћу 2012, Гас-Рес не може имати било какве везе са ранијим уговорима и последицама које из њих проистичу. У нашем уговору о испорукама гаса са “Газпром Експортом” нема калузула које се односила на било какаве обавезе по питању дуга за гас – наводе у Гас-Ресу.