Прочитај ми чланак

ИГРАЈУ СЕ С НАРОДОМ Нови протокол лечења короне у Србији: све је другачије?!

0

Од почетка проглашене корона пандемије, лекари у Србији су по протоколу СЗО кљукали народ огромним количинама антибиотика и суплемената (витамина и минерала), а по новом протоколу СЗО од сада ће исти вирус да лече на потпуно супротан начин - без антибиотика и високих доза витамина?! Пацијенти "отровани" од силних лекова и преминули због погрешног лечења водиће се као колатерална штета?

Према новом протоколу лечења пацијената оболелих од корона вируса, високе дозе витамина се не препоручују, а употреба антибиотика је строго забрањена, указала је данас професорка фармакологије на Медицинском факултету у Београду др Љиљана Гојковић Букарица.

Букарица је изјави за Танјуг објаснила да се клиничка слика која подсећа на лакшу прехладу и манифестује се кроз запушен нос, бол у грлу, не толико високу температуру, болове у мишићима и костима,  лечи само аспирин од 100 милиграма или у случају оштећења желуца парацетамол.
 
Годину и по дана су режимски лекари „вриштали“ у медијима да корона пацијенти НИКАКО не смеју пити аспирине и преписивали „тоне“ антибиотика и суплемената, а корона следбеници су вређали народ да је затуцан јер „лечи корону аспирином, а неће вакцине и антибиотике“.  И сад је – пуј, пике не важи?!
 
Нови протокол лечења такође не препоручује инфузије ради надокнађивања течности (естрадне звезде и старлете масовно је примале по препоруци лекара) већ се истиче да је важно надокнадити течност тако што се пије више текућине, а не интравенски.
 
Када је реч о витаминима, Букарица указује да се по новом протоколу не препоручују превентивно, могу да се пију али никако у високим количинама, што би значило, како објашњава, да они који иначе пију витамин Ц, не би требало да узимају више од 500 мг,  док витамин Д може да се пије 1.000 до 2.000 јединица дневно, али само уколико постоји дефицит у организму.
 
„Највећа помоћ је надокнада витамина кроз воће и поврће, и најважније је НИКАКО не користити антибиотике у фази лакше клиничке слике. Уколико се стање погорша и температура скочи до 39 или 40 степени, повећа се слабост,  кашаљ и поспаност, мора се отићи у ковид амбуланту како би пацијент ушао у систем и добио лекове“, истакла је она.
 
„Старији пацијенти са хроничним обољењима, у ковид амбуланти требало би да добију антивирусне лекове: фавипиравир – ако је лакша ситуција или монлупиравир, уколико је пацијент гојазан, има дијабетес или друге факторе ризика. Ти лекови се пију пет дана“, појаснила је докторка.
Букарица је нагласила да постоје људи који не могу да узимају антивирусне лекове и за њих су терапија неутралишућа антитела.
 
Како каже, многи пацијенти са малигним обољењима, леукемијом, лимфомом, имуносупресијом или су имали трансплатацију, не могу да приме антивирусне лекове, па ће примити неутралишућа антитела.
 
„Уколико лекар процени да постоји баш тежак ризик, по СЗО протоколима могу да се комбинују неутралишућа антитела и монлупиравир“, рекла је Гојковић Букарица и навела да имамо све те лекове.
 
Подсећа да имамо сотровимаб који делује потпуно и на омикрон и на делта варијанту, као и регенерон, а очекују се и још неки који ће имати дуга дејства. Уколико се сатурација спусти на 92 одсто, додаје,  неминован је пријем у болницу где се, сходно клиничкој слици, дају други лекови: терапија за разређивање крви, кортикостероиди.