• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • “ХРВАТСКИ ЈУНАЦИ“ НА СРПСКУ ДЕЦУ: “Бранитељи“ прекинули фестивал српских ојкача у Петрињи (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

“ХРВАТСКИ ЈУНАЦИ“ НА СРПСКУ ДЕЦУ: “Бранитељи“ прекинули фестивал српских ојкача у Петрињи (ВИДЕО)

0
upad-ahspovaca

„Праваши“ прекинули Фестивал ојкача у Петрињи (Фото: privrednik.net)

Право дечје српско славље, прекинули су „бранитељи праваши“ (припадници Аутохтоне хрвастке странке права А-ХСП). Наиме, у суботу се у Петрињи одржао Први фестивал ојкаче у организацији Српског културног друштва Просвјета из Загреба, а који је финансирао сам град Петриња.

На фестивалу су наступила културна друштва с подручја Бановине, БиХ, али и из Београда. „Праваши“ су због овог фестивала и због наступа „четника переобучених у народне ношње“ изразили своје негодовање, а на Фејсбуку су објавили:

„Петриња као вековни Хрватски град, натопљен крвљу хрватских бранитеља, данас ‘угошћује’ четнике преобучене у народне ношње из Београда и осталих српских земаља на тзв. фестивалу ‘ојкача’ у 18 сати у Хрватском дому. Петрињу су бранили људи које је воле без обзира на опредељеност и националност, а ови који данас долазе су рушитељи и убице овог града. Ојкаче су на Бановини симбол зла и уништења, а грађани Петриње га данас сами плаћају. То је фестивал немоћи и неправде. Очито неко из владајуће гарнитуре нема разумевања. Опростити да, али заборавити никада.“

„Праваши“ се нису зауставили само на статусу. Они су улетели су на фестивал и прекинули ојкаче песмом „Ој Хрватска мати“.

Иначе, песма „Ој Хрватска мати“ којом је прекинут дечји фестивал српске традиционалне музике је плагијат српске родољубиве песме „Ој Србијо, мила мати” коју је 1860. г. написао и објавио у новосадском књижевном часопису „Словенка”, Лука Сарић; такође, песма је је под именом „Ој Србијо!“ ушла у школски програм Краљевине Србије још пре Првог светског рата, а током Другог светског рата била је химна окупиране Србије.

Извор: Правда.рс, Србин.инфо.рс