Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР: Хрвати скандирају песму Јове Змаја о ослобађању Србије!

0

Не верујем да ћемо икада имати један поглед на прошлост, али потребно је понудити визију и смисао будућности, рекао је хрватски истричар Хрвоје Класић.

У Крокодиловом Центру за савремену књижевност данас ће бити одржана промоција књиге „Бијело на црно: Лекције из прошлости за будућност“ аутора Хрвоја Класића, познатог хрватског историчара који је учествовао у пројекту удружења Крокодил „Ко је први почео? Историчари против ревизионизма.“ Са аутором ће разговарати историчарка Дубравка Стојановић.

Нећемо наћи заједничку истину никад и не треба томе тежити…

Прошлост узимамо селективно, каже он. Као да улазимо у самопослугу, па узмемо по потреби оно што нам у том тренутку треба, наводи.

„На пример, нема утакмице хрватске репрезентације да стадион не скандира – У бој, у бој, за народ свој! Кад питам знају ли о чему певају, кажу – то је из опере Николе Шубица Зринског. Није, рекох, тога нема, то је из песме Јове Јовановића Змаја, то је ратна песма о ослобађању Срба од Турака, свака се строфа завршава речима – У бој, у бој, за народ свој. Кад сам то изговорио, људи уопште не желе чути.. И даље иду по свом“, каже историчар.

Класић је, говорећи о књизи, рекао да покушава указати на грешке које понављамо. „Историја је учитељица живота, али смо ми лоши ученици“.

„Не верујем да ћемо икада имати један поглед на прошлост, али кад вам неко понуди да видите смисао у будућности, онда ћете то оставити, није нормално да се сви као друштва бавимо прослошћу и нормалније би било да имамо понуђену визију будућности“, закључио је.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!