ХРВАТСКА МИНИСТАРКА: Не негирамо Теслино порекло, али Срби стално фалсификују

0

Министарка културе Хрватске Нина Обуљен Коржинек рекла је да се Хрватска с поштовањем сећа Николе Тесле, не покушавајући да негира његово порекло.

„Хрватска енциклопедија за Николу Теслу наводи да је био амерички и хрватски проналазач српског порекла. Тесла је рођен у Хрватској, у Хрватској се школовао и из Хрватске је отишао даље у свет – у Аустрију, Чешку, Мађарску, Француску и затим у Сједињене Америчке Државе. Један је од највећих проналазача, човек који је мењао свет и који је веза између држава и култура у којима је живео. Никола Тесла је за себе изјавио да се поносио српским пореклом и хрватском домовином“, рекла је хрватска министарка, коментаришући изјаву српског Министарства културе да Загреб покушава да присвоји Теслу.


„Србија не престаје с фалсификовањем историје и посезањем за туђим историјским личностима“

Обуљен Коржинек додаје да Србија не престаје с фалсификовањем историје и посезањем за туђим историјским личностима, док се Хрватска „с поштовањем сећа једног од својих највећих проналазача, никад не покушавајући да негира Теслино порекло“.

Било би ми драго кад би се и мој колега Владан Вукосављевић окренуо чињеницама, а не митовима

„Било би ми драго кад би се и мој колега Владан Вукосављевић окренуо чињеницама, а не митовима. У том случају, сигурно му никада не би пало на памет да предложи да се Српски културни центри у иностранству назову именом Иве Андрића, још једне изузетне особе чији идентитет и порекло повезује више култура и народа и нема потребе да се својата онако како је то недавно учинила Србија у случају именовања Српских културних центара“, закључила је хрватска министарка.

Хрватска ће се на изложби „Експо 2020“ у Дубаију представити као земља иновативних пројеката, идеја, изума и великих умова који су постигли светску препознатљивост, међу којима је и Никола Тесла.

Министарство културе и информисања Србије је то осудило и тај потез оценило као покушај присвајања Николе Тесле кога целокупна светска јавност препознаје и памти као Србина који је велики део свог живота провео у Америци.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!