ХРВАТСКА ДАНАС ОВО СЛАВИ: Потресни снимци из „Олује“ (ВИДЕО)

0

Четвртог дана августа 1995. године, хрватска војска започела је акцију "Олуја", током које је протерано 250.000, а убијено више од 1.800 Срба. Док се у Србији овај датум обележава као један од најтужнијих у историји

Четвртог дана августа 1995. године, хрватска војска започела је акцију „Олуја“, током које је протерано 250.000, а убијено више од 1.800 Срба. Док се у Србији овај датум обележава као један од најтужнијих у историји, одржавањем комеморација и сећањем на страдале и прогнане, званичан Загреб слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан бранитеља.

Срби који су избегли из Хрватске током акције „Олуја“ 1995. године кажу да ране прогнаних и расељених нису, нити ће икада зарасти и да је обележавање тог трагичног догађаја. Ипак, у Хрватској највећи егзодус Срба након Другог светског рата посматрају као легитимну војну акцију која је за циљ имала „ослобађање од великосрпског агресора“.

Централном манифестацијом испред манастира Крушедол, јуче је у присуству државног врха Србије и Републике Српске одржан парастос и одата пошта страдалима током „Олује“. И док су се Срби сећали и оплакивали настрадале, Хрватска је славила.

Док су се Срби сећали непрегледне колоне којом су, неки и заувек, напустили своје домове, као и настрадалих, на сплитској риви синоћ су се орили језиви стихови Марка Перковића Томпсона „стићи ће вас наша рука и у Србији“ који је одржао концерт.

ПОТРЕСНА СВЕДОЧЕЊА ПРОГНАНИХ

Сећање на готово 2.000 убијених и око 250.000 прогнаних Срба из Хрватске, мучне дане тракторских колона, Петровачке цесте, убијене деце, страдања и злочина, трају већ 24 године.

Потресне фотографије и снимци, исповести преживелих, и данас сведоче о ужасима кроз које су прошли док су у колони бежали пред најездом хрватске војске.

Ратни авион хрватског ратног ваздухопловства МиГ-21 је 7. августа 1995. (последњи дан Олује, када је било јасно да ће хрватска војска однети победу) надлетио изнад избегличке колоне српских цивила који су се кретали из правца Доњег Лапца ка Босанском Петровцу. Пилоти хрватског РВ и ПВО су јасно могли да виде да се ради о цивилима, а не о војсци.

У повратку тај авион испаљује неколико пројектила који су усмртили четворо деце, једну девојку, четворо старијих особа… А преко 50 цивила, највише деце је тешко рањено.

– Била сам у камиону. Поред маме Ведране, баке и брата Саве било је још људи. Гледала кроз поцепану цераду и у једном тренутку угледала авионе који су летели право на нас. Бака ме је снажно загрлила и тада се проломила страшна бука. Гелери су летели на све стране. Мог брата Саву су погодили у уво, маму у руку, а мене у шаку. Сећам се да ме је неко изнео из камиона. Тада сам видела да ауто у ком су били тата и деда гори. Бака је плакала на сав глас и држала тату за руку – сведочила је Александра која је као девојчица била у колони коју су хрватски авиони бомбардовали.

– Из дубине колоне проламали су се јауци. Хиљаде жена, деце и стараца у тракторским приколицама, у камионима, у запрежним колима бежало је испред граната хрватске војске, не знајући где бежи – једна је од потресних исповести жене из избегличке колоне.

БИЛАНС ОПЕРАЦИЈЕ „ОЛУЈА“

У „Олуји“ је, према подацима српског Комесаријата за избеглице, протерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Олуја, хрватска, избеглице, рат у Хрватској

Акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације, односно на Републику Српску Крајину, а дан касније је хрватска војска ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Према званичним подацима, у Републици Хрватској 1991. живело је око 700.000 Срба. Чак 500.000 њих је током и после рата протерано или прогнано, што је око 150.000 породица. Ти људи су за собом оставили куће, станове и земљу. Процена је да су Срби, пре распада Југославије, у Хрватској поседовали око два милиона катастарских парцела или ондашњих честица.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!