Прочитај ми чланак

Хрвати Србима дугују 80 пензија

0

penzioneri1

Преговори између Србије и Хрватске о исплати заосталих пензија Србима из ове бивше југословенске републике ушли су у седму годину. Помака чини се ни после толико времена нема и сви су изгледи да ће о дугу бивше домовине од око, како процењује Удружење пензионера из Хрватске, 80 чекова, преговарати и њихови наследници.

Поводом решавања наведеног питања, до сада је одржано десет састанака, на којима су присуствовали представници ресорних министарстава и пензионих фондова Србије и Хрватске, као и Завода за социјално осигурање и Комесаријата за избеглице. С обзиром да изнети проблем траје предуго, на његовом решавању инсистирао је и министар Александар Вулин, код свог хрватског колеге.

– Од почетка разговора, наша страна је заступала став да сви на које се наведени проблем односи, треба да буду обештећени, док су Хрвати истицали законска ограничења у вези са могућношћу исплате доспелих неисплаћених пензија – кажу у Министарству рада. – Хрватска страна је најпре тврдила, да нема информацију о броју корисника којима је обустављена пензија, али су, ипак, дошли до податка.

На последњем састанку, одржаном крајем 2013. у Београду, представници Хрватске су изнели бројку, да је идентификовано и прегледано 11.676 корисника код којих је прекинута исплата услед обуставе платног промета. – Представници Хрватске тврде да у оквиру њихових важећих правних прописа није могуће исплатити пензије за период дужи од једне године уназад, па су предложили да је решење једино могуће изменом постојећег споразума о социјалном осигурању између две државе. Овај став је прихваћен, па је договорено да хрватска страна припреми и достави иницијативу и текст предлога за измену тог споразума – наглашавају надлежни. 

ЋИРИЛИЦА

Према подацима Удружења пензионера из Хрватске, Хрватски пензиони фонд је одбијао захтеве Срба само зато што су написани ћирилицом, иако на то није имао право.

Суседи, међутим, нису поступили у складу са договореним. У комуникацији с надлежним министарством Хрватске, предложено је да се одржи припремни састанак у Београду до краја 2014, на којем би били дефинисали ставови о спорним питањима, као и о начину њиховог решавања, а нарочито, да ли ће се измене односити и на уређивање питања доспелих неисплаћених пензија. Ни то није прихваћено, већ је настављена преписка између надлежних министарстава.

– Регионални процес преговарања између четири државе започет је још 2008. – каже Данијела Поповић Роко, помоћник комесара за избеглице. – Један од проблема који је стављен на дневни ред су, осим имовине, обнове и станарског права, биле и пензије. Њихова исплата прекинута је у периоду од 1991. до 1996. године обустављањем платног промета између две земље.

(Вечерње новости)