Прочитај ми чланак

Храна у Србији ДУПЛО СКУПЉА него у Турској

0

Кад год неко отпутује у иностранство, макар и у суседне земље, готово неизоставан део тог путовања буде поређење цена са онима у нашој земљи. И скоро сваки пут се то поређење заврши закључком - цене су сличне, ако не и ниже у односу на Србију. А да ли је заиста тако?

Према подацима Републичког завода за статистику, представљеним у најновијем издању публикације Трендови, у првом кварталу 2024. године, храна у Србији била је скупља него у Турској, Северној Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Румунији, Пољској и Бугарској, а на приближно сличном нивоу са Албанијом и Мађарском.

У поређењу са просеком ЕУ-27, цене хране у земљама Европске уније у просеку су више од Србије за око девет одсто, док је у Турској храна скоро дупло јефтинија него у нашој земљи. Међутим, иако хране кошта више у већини земаља Европске уније, по цени одеће и обуће Србија је на приближно истом нивоу са многим земљама ЕУ, попут Белгије, Немачке, Ирске, Грчке, Италије, Хрватске, Аустрије, Холандије…, док су од нас јефтиније Турска, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Португал, Словенија.

– По ценама у образовању, међу најјефтинијим смо земљама у Европи, а јефтинији од нас су још само Албанија и Турска, док је просек цена земаља ЕУ у образовању виши од Србије око 4,4 пута. По ценама у угоститељству, Србија је била међу најскупљим у региону земаља Балкана и Југоисточне Европе (Северна Македонија, Албанија, Турска, Црна Гора, БиХ, Румунија и Бугарска) у просеку за око 17 одсто – наводе из РЗС, а преноси Бизнис.рс.

Поред поменутих области, у овој анализи посматране су и цене становања (стан, вода, електрична енергија, гас…), затим цене намештаја и покућства, као и техничког одржавања стана, затим здравства, транспорта, комуникације, рекреације и културе. Када су у питању трошкови становања, где се посматрају цене стана, воде и електричне енергије, у трендовима се наводи да је мало земаља које су јефтиније од Србије. То су Бугарска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Турска. Цене приближне онима у нашој земљи су у Албанији и Пољској.

Говорећи о ценама намештаја, покућства и текућег одржавања стана, од Србије су јефтиније Турска, Северна Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Румунија, Пољска, Мађарска и Бугарска. Цене у здравству у односу на Србију ниже су у Турској, Северној Македонији, Албанији, Црној Гори и Румунији. У Бугарској су оне на скоро истом нивоу као и у Србији, док су у осталим анализираним земљама ове услуге скупље.