Прочитај ми чланак

Хоће ли „буђење“ Рио Тинта поново покренути народ?

0

У последњих 10 година протесте је тешко организовати, људи не желе да изађу на улице јер сматрају да не могу ништа да промене. Једини протест који је донео промену и пред којим је власт морала да поклекне била је прошлогодишња блокада путева због Рио Тинта и планираног рудника литијума у долини Јадра.

„Блокираћемо ауто-путеве, блокираћемо целу Србију и тражићемо да Србија стане“, поручио је Саво Манојловић 2021.

И Србија је стала. Грађани су рекли „не“ Рио Тинту, а председник их је пребројавао.

„Нама је Газелу блокирало 70 људи с једне стране, 50 људи с друге стране, а у овом граду живи два милиона људи. Али то је питање слобода. Видећемо како ће полиција да реагује. Ја мислим да треба тако да реагује да буде мирно“, говорио је Александар Вучић после протеста прошле године.

Полиција је била на протестима, реаговала против обичних грађана. И батинаши су били на протестима, али у тим моментима полиција није реаговала.

„Протест против литијума и блокаде ауто-путева су доказ да постоји нека синергетска прилика. Али за сада опозиција, односно критичари власти то не користе довољно. Тако да је ефикаснији тај механизам којим власт атомизију своје политичке протесте“, казао је новинар Ђорђе Влајић.

Енергија протеста након што је председник Вучић испунио два захтева народа полако се гасила. Вучић сада тврди да се каје јер је стављена тачка на пројекат Јадар, а они који су водили протесте објашњавају да председник сада мења мишљење јер су завршени избори.

„Знали смо да је идеалан моменат био да их притиснемо пред изборе. То је био избор момента, који је био кључан. Драго ми је да смо подучили, признали су да су наши правни аргументи тачни. Може се рећи да је народ научио право власт, то је добро. Једини тренутак када смо имали обрисе да ова власт личи иоле на неко државничко понашање било је када је тада слушала народ. Кажу да је карактер човекова судбина и ми сада имамо ситуацију да је после избора председник преврнуо ћурак. Мало су му подвикнуле стране компаније. Он је сада поставио министарку за ротив Рио Тинта са којом опет лобира против сопственог народа“, рекао је Саво Манојловић.

Ова објашњења очигледно нису довољна да би пробудила грађане Србије.

„Кључан елемент тог амалгама је, рекао бих, страх и нека врста социјалне лењости. Не виде довољно озбиљно понуду, а ситуација у којој живе није толико тешка да их тера на побуну. Томе доприноси и чињеница да је власт успела да преко запошљавања и разних других марифетлука увуче у систем огроман број људи и тиме их корумпира“, објашњава Влајић.

Грађани су на улицама у својим селима тренутно због бушотина које најављују потенцијалне руднике, али све остало што утиче на њихове животе још трпе.