Прочитај ми чланак

Хоће да раселе Србију!: Због Рио Тинта имаћемо 2 и по милиона избеглица… ВИДЕО

0

Представнци Савеза еколошких удружења Србије (СЕОС) данас су у Београду изразили забринутост због најаве компаније Рио Тинто да жели поново да отвори преговоре са Владом Србије о пројекту Јадар литијум, и нагласили да ће наставити са борбом против таквих ископавања у целој Србији.

На конференцији за новинаре представника удружења „Не дамо Јадар“, Сувоборска греда“ и „Марш са Колубаре“ је испред Скупштине Србије указано да се Влада, после изјаве званичника Рио Тинта о томе није оглашавала нити је то демантовала.

Представник Удружења „Не дамо Јадар“ Златко Кокановић је рекао и да изјава председника компаније Рио Тинто Сајмона Томпсона о томе представља „понижење за Владу и народ у Србији“.

Кокановић је оценио и да то значи да су они „имали неки договор у Влади“, те додао да су у СЕОС-у сумњали и раније, односно када је Влада Србије поништила дозволе Рио Тинту уочи изборне кампање. „Чекамо да видимо како ће се Влада Србије понашати“, рекао је он.

Навео је да је сакупљен довољна број потписа за народну иницијативу за законску забрану ископавања литијума и бора у Србији и да ће бити предати будећем сазиву Скупштине Србије.

Рекао је да су у изборној кампањи и власт и опозиција користили тему Рио Тинто, те указао да је на новој Влади Србије да усвоји народну иницијативу.

Представница „Сувоборске греде “ Љиљана Браловић је рекла да ће градјани наставити борбу против ископавања и истраживања литијума и да неће дозволити да постану „еколошке избеглице“.

„Желимо да верујемо да Влада Србије (пре изборне кампање, у вези Рио Тинта) није донела полтичку већ стратешку одлуку“, рекла је она.

Рекла је и да „зелено рударство нигде не постоји“, те указала да су у Србији планирана осам рудника литијума а да су издата „172 решење за свакојака истраживања“.

Представник Удружења „Марш са Колубаре“ Душан Арбрајтер је указао и на низ, како је навео, еколошких проблема које је изазвала компанија „Еуролитијум“ у ваљевском крају.

Арбајтер, Браловић и Кокановић су апеловали на све, укључујући и медије да им помогну у борби за очувању животне средине.

Упитани о даљим активностима и да ли ће бити нових блокада саобраћајница, рекли су да ће се о томе накнадано одлучивати у оквиру СЕОС-а и да више неће унапред најављивати своје активности.

Арбајтер је позвао представнике власти да „додју у народ“ и објасне о чему се ради, док је Браловић напоменула да удружења имају „јасне планове“. „Ако буде блокаде, биће нешто велико и на дужи период а не као пре, на два сата“, рекла је она.

Самостални посланик у одлазећем сазиву Скупштине Србије Владан Глишић је рекао да су се представници СЕОС-а обратили медијима испред зграде парламента јер „одлазећа управа није дозволила да то ураде у скупштинском холу“.

Глишић је изразио незадовољство због тога, те указао да би удуружења градјана, покрети, еколошки активисти… требали да буду присутни у парламенту.