ХИТНО РЕШЕЊЕ Аутору емисије „Квадратура круга“ враћају струју?

0

Надлежни у ЕДБ, у понедељак тражили начин да се стан творца култне емисије, који је исељен из досадашњег стана, хитно прикључи на мрежу. Стан у који су послали Бранка и супругу, РТС није на време укњижио

НЕВОЉА и даље траје. Станковићи – Бранко и његова супруга Славка, још су без струје. Трају дуги сати, у мраку. Аутор култне емисије РТС „Квадратура круга“ са супругом, ипак, под светлошћу свећа и батеријских лампи, спрема нову емисију. Нову „Квадратуру“. У вешерници допуњују своје мобилне телефоне. Код комшија иду на купање…

FOTO: YouTube

– Мени је од јутрос усијан телефон, не знам ко ме све није звао – казао нам је Александар Скепнек из ЕДБ. – Управо потписујем решење да се Станковићима хитно прикључи струја. Није проблем у нашој кући, проблем је у захтевима које нам је слао РТС. Захтеви су били непотпуни, па их је правна служба враћала на допуну.

Адвокат Драган Ерчевић каже, за „Новости“, да Бранко Станковић има право на тужбу по Закону о облигационим односима, по основу неоснованог богаћења, против власника коме је враћена имовина.

– Он је био савесни држалац стана и улагао у њега – каже Ерчевић. – Није био упозорен да ће му тај стан бити одузет. Као савесни држалац, он је подигао вредност стана и све што је уложио може да тражи да му нови, стари власник врати.

Ко је Бранка Станковића и његову супругу довео у ову, понижавајућу ситуацију?

Довеле су их, нема дилеме, бирократске зачкољице. Најпре, стамбена комисија РТС којом готово две деценије(?!) руководи Славољуб Миленковић, прва, али, не и једина карика у ланцу проблема које трпе Станковићи. Управо је он у заблуду довео генералног секретара РТС Станислава Вељковића, а он, ненамерно, Управни одбор РТС да је стан у који се усељавају Бранко и његова супруга – потпуно усељив. Пре тога, нису благовремено обавестили породицу Станковић, да је претходни стан из ког их је бахато избацио власник коме је по Закону о реституцији враћено право на имовину, а Станковићи су у њему живели осам година. Потом, стан у који су их послали, РТС није благовремено укњижио, па Електродистрибуција није ни имала основ да им прикључи струју. Уз то, нису их ни обавестили да њихов „нови“ стан није у потпуности власништво РТС, већ, у њему удео има и Грађевинска градска дирекција! И, на крају, нико Станковићима није пружио никакву правну помоћ: имали су уговор о закупу са РТС, да и наредне две године буду закупци стана у Илије Гарашанина (такав статус имају и на новој адреси), па нико није имао право да их, експресно, избаци са – претходне.

Одбрану права Станковића, у дану исељења, преузеле су њихове комшије које су „Новости“ у понедељак посетиле.

– Тај власник коме је враћена имовина дошао је као какав кабадахија – сведоче нам. – Викао је: „Ово је моје, ово је моје“… и умало се нисмо потукли. Ми смо овде годинама власници у истом дворишту у коме је био и Бранко. И он је желео да откупи стан, али несрећа је што је управо тада држава стопирала откуп. Доказујемо да је кућа у коју се Бранко уселио, заправо стан у тој кући, био као ова шупа. Ево ова, у коју сада гледамо.

Пред нама руина. Права руина. А, у овој руини живи неколико мачака. Немамо ништа против мачака. Лепе су и мирне…

Причају нам комшије Станковића да су пратили, понекад и помогли, да доведу у ред стан у који су се уселили. Памте да је то било пре више од осам година.

– Ђајић је добио још и поткровље – кажу. – А власник коме је враћена имовина није имао ни мрву разумевања за Бранка. Ђајићева сестра села је не на праг свог деде, већ на наш. Каже: Обузела ме носталгија! Питали смо: Како, а никад те овде нисмо видели? А нас носталгија не обузима, деценијама смо овде.

Раде Петровић, управник дворишта које се простире на 30 и више ари, у коме се одавно скућило десетак породица, све што наводе комшије – потврђује.

– Тачно је да је Бранко уложио и од руине направио место достојно човека, али, суд је Ђајићима вратио право власништва. Не разумем да неко коме је некад одузето то право, враћа га бахато. Чујем да се РТС жалио Врховном суду. Ако јесте, зашто нису заштитили свог радника.

Суд је, заиста у другостепеном поступку по Закону о експропријацији вратио право Ђајићима на власништво које је његовом деди 1958. године, одузето. Станковићи су то поштовали, али и замолили Ђајића да их разуме и не исељава их док се стан у Белим водама не доведе у стање да могу да се уселе.

– Није имао разумевања и ја нисам желео да себе, своју кућу, РТС, своје комшије доводим у непријатну ситуацију – казао нам је, у понедељак по подне, Бранко Станковић. – Не желим сукобе, захваљујем комшијама. Не оптужујем ни Управни одбор, ни директора РТС, проблем је очигледно у Стамбеној комисији. Њих четворо је тамо, па се питам да ли је могуће да нису били у могућности да сагледају у каквом је стању имовина РТС.

Огорчени су Станковићи. И, охрабрени. Јавило им се много људи, којима је емисија чији је Бранко аутор, помогла. Али, на убрзану процедуру у ЕДБ, још нема одговора. Они су ноћ провели под светлом свећа.

Пријатељи су ми донели кабл да се прикључим на вешерницу – каже Бранко.

Објекат из ког је Станковић исељен после и пре обнове

– Како то?! Да изазовем какву хаварију.

Тако пролази још један дан, још једна ноћ у стану Бранка Станковића који није ни тражио, као што није тражио ни онај пре. Тако је пао мрак на све што је овај човек, емисијом коју је сам осмислио, био светлост. Мрак у кући из које је кренула, креће и не зауставља се свећа која обасјава, охрабрује и наду враћа безнадежнима. Обичним, малим људима.

ПРЕДЛОЗИ ЧИТАЛАЦА

МЕЂУ бројним предлозима како да се реши проблем Бранка Станковића, читаоци између осталог, пишу „Новостима“ да се поведе акција помоћи за Бранка Станковића и његову породицу. Из бројних порука издвајамо: „Толико је овај човек учинио за друге, да је заслужио да му се одужимо и сами, прилозима, купимо стан, па, нека се они из РТС, који су направили проблем, застиде“. Јављају се многи, само се не јављају замешатељи. Славољубу Миленковићу, председнику Комисије који нас је пре два дана упозорио да он није дневна продукција, очигледно викенд још траје.

ПОДРШКА ОХРАБРУЈЕ

ОДАВНО није било такве реакције јавности, као после репортаже „Новости“ о невољи Бранка Станковића. Портал нашег листа забележио је, само током понедељка пре подне, више од 70.000 улаза. Огромну подршку пружили су и читаоци „Новости“, својим коментарима, јављањима редакцији. Охрабрује ова подршка истинским вредностима које трају.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!