Прочитај ми чланак

ХАОС НА МРЕЖАМА због акцентовања РТС водитељке: Две речи изазвале прави мали „рат“

0

ПРАВИЛНО акцентовање појединих речи и разлике између српског стандардног и разговорног језика већ неко време су једна од главних тема дискусије на друштвеним мрежама.

Откако су гледаоци приметили да водитељи популарног квиза „Слагалица“ често исправљају речи такмичара које изговарају погрешним акцентом, корисници друштвених мрежа наставили су да лове „грешке“ исте телевизијске куће.

Тако је на Твитеру недавно освануо снимак дневника Радио-телевизије Србије, у којем се чује спикерка Марија Митровић Јокић док чита вести, а акценат којим је изговорила речи „вероватно“ и „Аустрија“ одмах је привукао пажњу твитераша.

„АУстрија?“, „Као да је раздвојила А Устрија?“, „ВерОватно?“, проверавали су корисници међу собом да ли је оно што су чули правилно и како заправо треба да звучи.

Питали су се и како се једној од најбољих спикерки, Марији, поткрадају такве грешке, па пара уши аудиторијума који је слуша непостојећим језиком.

„Ухо региструје да тај акценат није нормалан и природан. Не треба бити фонетичар па схватити проблем. Не трпе уши ову рогобатност! Смета страшно!“, „Мали проблем је то што овако никад нико није говорио. Но, добро, ако је национална политика језика да јавни сервис користи непостојећи језик – нека буде. Ја то и онако не гледам већ 30-так година“, „Наказно. Кад би нам бар рекли и где се тако акцентује у Србији и, ако је по Вуку и Доситеју, имају ли доказ на носачу звука да се баш тако акцентовало“, „Језиво“, „Одвратно“, писали су корисници.

Међу њима је било и оних који су указали на чињеницу да се „РТС“ само стриктно држи постојећих језичких стандарда, које заборављамо приликом разговора, па када се употребе правилно – „парају уши“.

„У питању је био лапсус, кренула је да чита реч мислећи да је Аустралија и тек на пола речи схватила да је Аустрија. Непотребна бука. Што се речи вероватно тиче, правилно је књижевно акцентовала. Тамо постоје неки лектори који су запослени, ако би свако говорио како му дуне…“, одгонетнуо је на крају један од корисника.

Послушајте како је то звучало: