Прочитај ми чланак

ХАЛА “Пинки” у Земуну пред рушењем?

0

Како пишу медији, на помолу је рушење још једне зграде у Београду. Реч је о хали Пинки, јединој спортској хали у Земуну. Иако о могућем рушењу и изградњи новог комплекса говоре у општини Земун, ова хала је одавно у рукама приватника. Један од директора ове хале био је и садашњи председник Србије Александар Вучић, коме је то било прво радно место.

Пуних 47 година одолева времену, различитим властима, многобројним власницима, а остаје верна једино Земунцима, којима је једина. Зато је вест да би следеће године неко могао да сруши халу Пинки узнемирила многе.

“Где ће деца? Има деце пуно који се баве рукометом, кошарком, има базен, то би била највећа глупост”, “Вероватно би јој требало реновирање, зато што она прокишњава од кад је направљена, али за сада не знам зашто би се рушио”, “Вероватно неко треба да пере паре, па се због тога руши”, кажу анкетирани грађани.

Они који овде раде или изнајмљу простор, знају да то за њих значи крај.

“То би вероватно значило да би сви закупци морали да изађу из Пинкија. Ако се руши нико не може да чека 3 године или 4 године. Питање је да ли би ти продужили уговор и по којој цени и нормално то би значило да би доста породица остало без посла, јер већина закупаца овде живи од Пинкија”, каже један од закупца пословног простора у Пинкију.

Општина Земун већ деценију није власник ове хале. Продала ју је, кажу добро упућени, будзашто, а сада је жели назад. Удео од 49 одсто у акцијама ове хале има компанија “НИС”, а да ли би своје акције уступили граду и под којим условима данас нису желели да коментаришу, рекавши да са градом Београдом имају конструктивну сарадњу. Ако би Пинки поново дошао у руке општине Земун, председник ове општине каже стручњаци би одлучили каква би била његова судбина.

Директор КСЦ Пинки данас није желео пред камеру али је демантовао све наводе о евентуалном рушењу ове хале, рекавши да је Пинки у власништву више акционара, да послују добро и да нико од њих не разматра могућност да се ова хала сруши.

Како бисмо се уверили да им добро иде, из Управе су нам показали да у халу редовно улажу колико могу, што нам потврђују вишегодишњи корисници.

“Заиста морам да кажем да се за ових 19 година видно променио Пинки на боље. Садашње руководство је агилно и пуно се труди, чини се, и заиста улажу колико могу да се ствари поправе, почев од тоалета, паркета, столица.. Наравно да има проблема, сви смо свесни, занмо чувена је слика са пуно канти на крову Пинкија кад почне да прокишњава, али и ту су се потрудили да тога буде све мање. Наравно да треба радити, наравно да треба да буде боље, али нама је то некако дом наш и ту се осећамо као код куће”, рекла је Милена Рељин из Гимнастичког клуба “Ритам”.

Неправедно је што хала Пинки није на листи заштићених објеката културе, каже архитекта Слободан Малдини. Зграду је пројектовао његов професор и пријатељ, чувени југословенски архитекта Иван Антић, чија су дела и Спортски центар “25.мај”, као и Музеј савремене уметности на Ушћу.

“Пре свега, то је за оно време била јединствена обешена конструкција, јединствена у нашој регији, међу првим такве врсте у свету. Ако изгубимо ову зграду мислим да ћемо имати ненадокнадиву штету. Уколико срушимо ту зграду, ми ћемо деградирати читав центар Земуна. Земун је целина која има своју душу, свој карактер. Ако неко крене ово је тек почетак, ако сруше зграду Пинки доћи ће на ред неке друге, неки моћнији објекти и томе више неће бити краја”, сматра Слободан Малдини из Асоцијације српских архитеката.

Ко ће још устати у одбрану Пинкија ако до рушења уопште дође видећемо.