Гугл и Фејсбук крше српски закон

0

Иако гиганти попут Фејсбука и Гугла свакодневно прикупљају и обрађују велики број података и осетљивих информација о грађанима Србије који су њихови корисници, ове компаније тренутно пролазе испод радара српског Закона о заштити података о личности.

Ни Фејсбук ни Гугл немају ни представништво ни заступника у нашој земљи што у пракси значи да Повереник за заштиту података о личности има веома сужен делокруг у оквиру кога може да делује ако добије притужбу на рачун ових компанија.

Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја, објашњава за Данас да ако рецимо грађанин Србије пошаље захтев Гуглу за брисање неког видеа са интернета, а компанија не реагује, Повереник мало тога може да уради.

– Ако компанија нема представништво ни заступника у Србији, ми смо у пат позицији јер повереник нема надлежност над страним компанијама – објашњава Мариновић.

Према новом Закону о заштити података о личности, који је донет 2018. године, Гугл и Фејсбук су дужни да именују свог заступника. Како то нису још увек учинили СХАРЕ фондација је поднела прекршајне пријаве Поверенику против ових компанија.

Мариновић каже за Данас да ће канцеларија повереника током следеће недеље одлучити на који начин ће поступати по овим пријавама истичући да су и Гугл и Фејсбук дужни да поштују српске законе.

– Ако се компанија обраћа својим корисницима у Србији, на српском језику, даје цене у динарима, дужна је да има свог представника који ће примати притужбе, захтеве за брисање, и уопште бити неко коме корисници могу да се обрате – каже повереник.

На другој страни директор СХАРЕ фондације Данило Кривокапић подсећа да сваки грађанин који користи Гугл и друштвене мреже свакодневно оставља велики број личних података.

– Наша истраживања су показала да чак и ако немате профиле на Фејсбуку и Гуглу ове компаније вас прате зато што имају такозване колачиће на готово свим другим сајтовима. Тако прикупљајући податке они праве неку врсту вашег дигиталног профила на основу кога одлучују које ће вам рекламе послати, и ту лежи новац. Сама чињеница да неко о вама има јако велики број података и често веома осетљивих отвара простор за злоупотребу. Колико људи зна шта ви све претражујете у Гуглу? Када сте на интернету? Које сајтове посећујете? Те информације Гугл има о вама – објашњава Кривокапић подсећајући на аферу са компанијом Кембриџ аналитикс која је податке о корисницима користила да би се слале политичке обмањујуће поруке и усмерило гласање на изборима.

Раније ове године СХАРЕ фондација упутила је писмо на 20 адреса великих компанија позивајући их да именују своје представнике. Пошто Гугл и Фејсбук то нису учинили, одлучили су да се обрате поверенику.

– Велике компаније не виде Србију као релевантно тржиште и просто нису упознате са нашим законима. Представник за Србију би био неко коме би грађани могли да се обрате када имају проблем. Људи нам често јављају да не могу да ступе у контакт ни са Фејсбуком ни са Гуглом. Принуђени су да користе аутоматизоване форме, суштински се врте у круг. Како нам је рекао један грађанин – разговарам са господином Фејсбуком – каже Кривокапић. Он додаје да је циљ пријаве коју је СХАРЕ фондација поднела да се са две велике компаније успостави добра пракса која би се онда пренела и на остале.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!