Прочитај ми чланак

ГОВОРИО О ОКУПАЦИЈИ КОСМЕТА: Адвокат Пушица гост руског и кинеског универзитета

0

На позив професорке Ирине Павловне Кененове са Катедре за уставно право и локалну самоуправу МГУ Ломоносов, адвокат Марко Пушица је узео учешће на 9. Московској правничкој недељи и 20. годишњој међународној научно-практичној конференцији Правног факултета Московског државног универзитета Ломоносов и 17. међународној научно-практичној конференцији “Кутафинские чтения” Московског државног правног универзитета Кутафин, на тему: “ПРАВА И ОБАВЕЗЕ ГРАЂАНА И ЈАВНЕ ВЛАСТИ: ТРАГАЊЕ ЗА БАЛАНСОМ ИНТЕРЕСА”.

У оквиру секције за уставно право и локалну самоуправу, на округлом столу са централном темом “Обезбеђење права и слобода грађана у контексту побољшања изборног законодавства”, адвокат Марко Пушица је и као заменик члана у сталном саставу Републичке изборне комисије говорио на тему: “Изборни систем Републике Србије и проблематично спровођење избора на подручју окупиране АП Косово и Метохија”.

Централну тему излагања представљало је асиметрично спровођење избора на окупираном Космету у односу на остатак Србије и неуставна и незаконита пракса органа за спровођење избора на окупираном подручју, као и неизвршење одлуке Уставног суда о незаконитости упутства које је РИК донео 2014. године за потребе спровођења избора на Космету, чији је домашај суд проширио и на све будуће изборе републичког ранга.  Детаљно је појашњена ова проблематика са нарочитим критичким освртом на неуставну и незакониту улогу ОЕБС-а, који је фактички  узурпирао спровођење српских избора на окупираном подручју. Крајњи закључак је сведен на тврдњу да су се штетне последице тзв. бриселских споразума пренеле и на изборну праксу. Након излагања, Пушица је одговарао на питања присутних  научних радника и правника практичара, које је, осим теме излагања, интересовао и српски законодавни оквир материје финансирања политичких активности и контроле трошења средстава у изборном процесу.

Током боравка на Ломоносову, Пушица је имао прилику да појасни зашто позиција Србије у одбрани окупираног Космета није у колизији са реинтеграцијом Крима у државне оквире РФ, те да између српске борбе за Космет и “враћања Крима кући” нема противречности, јер се Космет тренутно налази под противправном окупацијом која је започета агресијом и насилном сецесијом, док је Крим противправним путем постао део Украјине, пуким политичким декретом из 1954. године. У случају Крима та грешка је исправљена 2014.године.

Након учешћа на поменутом округлом столу, Пушица је  студентима Ломоносова који су чланови научно-дебатног клуба у оквиру Катедре за уставно право и локалну самоуправу, одржао предавање на теме: увода у српски изборни систем, проблематике гласања на окупираном Космету, неуставних бриселских споразума, специфичности српског политичког система и кризе политичких организација. Након предавања одговарао је на бројна питања студената.

Учешће на овој престижној  конференцији узео је и Стефан Свркота, некадашњи светник Двери за иностране послове.

Након Москве, адвокат Марко Пушица је учествовао и на 10. сесији Међународног форума за борбу против организованог криминала у ери глобализације који је одржан у Пекингу, на Кинеском универзитету за политичке науке и право, са темом “Сајбер криминал и финасијски криминал”. Пушица је на овој конференцији имао рад на тему сузбијања привредног криминалитета у законодавству Србије са критичким освртом на одређене проблеме у српској судској пракси.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!