Прочитај ми чланак

Говор мржње Милојка Пантића за хрватске медије: Свети Сава није Србин већ Грк

0

Познати новинар дао је занимљив интервју хрватском Вечерњем листу у коме се дотакао недодирљивих српских икона, али и српског председника.

Свети Сава није био Србин, он је био Грк! Јер је жена Стефана Немање била Гркиња и он је у Грчкој, у Хиландару, преводио јер је знао грчки језик. Никада ништа није написао, ниједну књигу. Не постоји у црквеним документима. Он је написао само “Житије Стефана Немање”, тог свог оца – рекао је за хрватске медије Милојко Пантић и наставио да пљује по српској историји:

„Није описменио ни свога оца, а он је као први српски учитељ, па чекајте… А камоли да је основао неку школу. Још једна велика лаж је Вук Караџић. Вук Караџић је католик! А Срби га дижу у небеса као творца српског језика. Оженио га је Копитар“, рекао је Пантић, на шта је хрватски новинар упитао мисли ли на поткивача.

„Он (Вук Караџић) је црквене књиге, које је Деспот Стефан Лазаревић у Ресавској школи, захваљујући Константину филозофу, преводио, преко својих посредника куповао за ситне паре, плаћао је сељаке око манастира да му узимају те књиге и односио у Беч“, казао је српски новинар.

„Кад је Вук Караџић умро, сахрањен је по католичким обичајима у Бечу, а његова ћерка Ана је продала 70 хектара њива и шума око Тршића. Седамдесет хектара, у то време, узела је огромне паре, а он је огромне паре продавајући црквене књиге зарадио. Значи, Вук Караџић је лаж, као и Свети Сава“, поручио је на Милојко Пантић.

У наставку интервјуа за Вечерњи лист, српски новинар се осврнуо и на Александра Вучића рекавши да је председник Србије „најобичнији хулиган који није могао да води чак ни Звездину навијачку групу Делије“.