Прочитај ми чланак

Горан Милетић: „Недеља поноса 2015“ почиње у понедељак, атмосфера у Београду је одлична

0

gej-parada_f1

Не осећају се тензије, и атмосфера пред „Параду поноса“ је као у европским земљама, каже Горан Милетић, члан Организационог одбора Параде поноса.

Милетић је у Кажипсту рекао да „Недеља поноса 2015“ почиње у понедељак и да нема назнака да би нешто могло да пође по злу.

Он наводи да је више разлога зашто ове године тензија готово да и нема.

„Прошле године се десила једна мирна шетња и људи су схватили да то није баук, нити нешто страшно. Други разлог је тај што су институције државе увек давале позитивне изјаве ранијих годинам, иако је Прајд био забрањиван“, истиче Милетич.

Иако „Парада поноса“ заказана за 20. септембар још није одобрена, Милетић очекује да ће до шетње доћи.

„Рано за било какве прогнозе, у Србији све може да се промени за мање до 24 сата, али како сада ствари стоје све ће бити у реду.“

Милетић каже и да ће ЛГБТ особе ове године на Прајду изнети неколико захтева.

„Захтеви су да се усвоји закон о правним последицама промене пола, закон о регистравоним партнерсвима како би и истополне особе могле да живе у регисторавној заједници. Европски суд за људска права је наложио Италији да ту област мора законом да регулише. Србија је члан Савета Европе и ово се и на њу односи. Такође тражимо и да се усвоји декларација против хомофобије. Верујем да је усвајање те декларације најлакше, мада као да посланици после Прајда забораве на њу, тако да она још није усвојена.“

Милетић каже и да је општи утисак да се положај припадниак ЛГБТ заједнице поправља, али да то и даље иде веома спора.

(Б92)