Прочитај ми чланак

Годишњи помен славном генералу Божидару Делићу, кога су и војници звали „Тата“

0

Данас, у суботу 12. августа, на гробљу "Орловача" у Београду, одржан је годишњи помен генерал-мајору Божидару Делићу, ратном команданту Херојске 549. моторизоване бригаде "Цар Душан Силни" и бившем потпредседнику Скупштине Србије.

Годишњем помену, осим породице преминулог генерал-мајора и свештених лица, присуствовао је велики број ратних ветерана, учесника у одбрани отаџбине током рата на Косову и Метохији, а највећи број управо је био из 549. моторизоване бригаде, којом је Божидар Делић командовао, а која је одликована Орденом Народног хероја. Почаст су му одали и припадници других бригада.

Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, служио је помен. Заједно са ћеркама упокојеног генерала, емотивно и достојанствено, помолили су се и његови саборци и војници који су га од милоште звали „Тата“ због очинског и заштитничког става који је имао према њима, не само у току рата већ и по његовом окончању када се активно заузео за помоћ борцима и њиховима породицама, и појединачно и кроз активности „Удружења херојска 549. мтбр“ која су у великој мери реализована на његову иницијативу.

Фото: Наташа Благојевић

Божидар Делић, велики борац како у свом професионалном животу, тако и у приватном, преминуо је 23. августа 2022. године, у 13 часова по московском времену, у Русији у којој је било планирано његово лечење од карцинома, који му је установљен 2012. године и због кога се више пута налазио на операционом столу.

Божидар Делић сада се налази на Небеској стражи, а по јаком и одлучном карактеру, емпатичности, доброти и неизмерном доприносу у одбрани отаџбине, памтиће га сваки српски родољуб уз велико поштовање према његовим делима и човештву.

Подсећамо, уз Делићево командовање 549. моторизованом бригадом, НАТО пакт је доживео једини пораз у историји ратовања а у историји ће се и дуго помињати легендарна Битка на Паштрику, као и све остале битке вођене током 1998. и 1999. године у којима је наша војска, између осталог и под вођством овог славног команданта, победила знатно надмоћнијег непријатеља.

Фото: Наташа Благојевић

Божидар Делић рођен је у Петровцу код Ђаковице 8. јануара 1956. године. Службовао је у Билећи, Призрену и Лесковцу. Свој допринос дао је на више ратишта, а осим раније поменутог, истакао се и на дубровачком. Незаконито је пензионисан 2005. године упркос његовој жељи и способности за даљим радом – није испуњавао ниједан услов за пензионисање, па се та одлука тумачи политичком.

Делић се активно бавио политиком, кроз коју је желео да настави борбу за родољубиве циљеве. У више наврата био је народни посланик и изгласан за потпредседника Скупштине.

Вјечнаја памјат, генерале!