Прочитај ми чланак

Годину дана од еколошких протеста– нови протест: Окупљање данас у 15ч испред Владе

0

Савез еколошких организација Србије (СЕОС) организује данас у 15 часова испред зграде Владе Србије у Београду окупљање грађана на годишњицу протеста због најављене експлоатације литијума и отварања рудника међународне компаније "Рио Тинто" у долини Јадра код Лознице.

СЕОС је у позиву на окупљање навео да због последњих изјава представника власти и компаније „Рио Сава“, ћерке фирме „Рио Тинта“, сматра да је „народ преварен и изигран лажним стављањем тачке на пројекат Јадар“.

Еколошки протести почели средином новембра 2021. године у Београду, а повод је било доношење Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, као и најављен долазак компаније „Рио Тинто“ и експлоатација литијума.

Активисти су тада оцењивали да су ти закони повезани са пројектом „Јадар“ те међународне компаније, због чега су 27. новембра организовали блокаду бројних саобраћајница широм Србије, од којих је највећа била на аутопуту кроз Београд, на мосту Газела.

Грађани и активисти, предвођени једним од оснивача Еколошког устанка Александром Јовановићем Ћутом и директором за кампање покрета Крени-промени Савом Манојловићем сукобљавали су се са бројним кордонима полиције, које су успели да пробију и зауставе саобраћај.

Полиција је у почетку покушавала да заустави грађане, друштвеним мрежама кружили су снимци полицајца који је вукао жену са аутопута и пребацио је преко заштитне ограде, али се ситуација смирила када је већина окупљених успела да изађе на аутопут, након чега полиција више није реаговала.

Блокаде саобраћаја настављене су сваке суботе широм Србије, а у Београду су углавном одржаване на новобеоградској страни моста Газела, код центра „Сава“, након чега је председник Србије Александар Вучић Закон о експропријацији вратио Скупштини Србије на поновно разматрање, а за Закон о референдуму предложио измене, уз оцену да је на тај начин испунио захтеве протеста.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је 20. јануара да је влада укинула уредбу о Просторном плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераду руде јадарит, као и да су поништени сви управни акти везани за компанију „Рио Тинто“ и њену ћерку фирму „Рио Сава“.

„Поништена су сва решења, све дозволе, а уговоре никад нисмо имали… Овим је што се тиче пројекта Јадар и Рио Тинто све завршено“, казала је премијерка тада, после седнице Владе Србије.

Ти потези државе довели су до престанка блокада саобраћајница, а активисти су још неко време наставили мање протесте, као и камповање испред зграде председништва у Београду.

Активисти су наставили да упозоравају јавност, наводећи да пројекат „Јадар“ компаније „Рио Тинто“ није завршен и да се истражне радње и куповина замљишта још увек обављају у околини Лознице.

Председник Србије Александар Вучић у више наврата је од тада изјавио да је „зажалио“ што је дозволио да тај пројекат буде прекинут, док су бивша министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и актуелна Дубравка Ђедовић наставиле да причају да је „литијум будућност и да треба сагледати како Србија може да га користи“.

Покрет Крени-промени предао је Скупштини Србије народну иницијативу за забрану ископавања литијума и бора у Србији са више од 30.000 потписа, а раније ове недеље предали су и жалбу Уставном суду јер је пробијен законски рок за изјашњавање о тој иницијативи.