Прочитај ми чланак

Гласајте за Вучића: У „Народном фронту“ цури браон вода, бебе купају из флаша ФОТО

0

У највећем државном породилишту у Србији, Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт", већ данима са славина тече смеђа вода, као из канализације. Пацијенткиње и запослени у овој установи, који причају за Нова.рс, кажу да користе искључиво флаширану воду не само за пиће, већ и за прање руку, умивање, породиље на туширање не помишљају, а новорођене бебе такође испирају куповном водом из флаше.

 

На друштвеним мрежама појавио се недавно снимак из једне од соба у ГАК „Народни фронт“, на којој се јасно види чесма, са које тече браон вода.

– Овако је већ данима, воду са чесме уопште не користимо и ово није први пут да имамо проблем. Крајем 2023. такође смо имали проблем са цевима и водом током неколико дана. Пацијенткињама смо саветовали да не користе воду са чесме, јер је очигледно неисправна. Не знамо шта је разлог, да ли је у питању неки квар, дотрајале цеви или нешто треће – прича за Нова.рс једна од медицинских сестара у овој установи, која је замолила да остане анонимна.

Згрожене пацијенткиње

Из управе болнице им, наглашава, нико ништа не саопштава.

– Не знамо да ли су звали мајсторе, нити колико ће ово још да траје. Чињеница је да изгледа ужасно и искрено срамота нас је од ових жена које су се породиле, а не могу нормално да се истуширају – каже ова медицинска сестра.

Овим поводом су се пожалиле и згрожене пацијенткиње ове болнице.

– Смучило ми се кад сам одврнула чесму. Не знам шта је то, каква је течност у питању, али сигурно није вода. Изашла сам из породилишта, ниједном се нисам истуширала, иако сам могла да устанем дан после порођаја и одем у купатило, јер је све прошло у најбољем реду и добро се осећам. Вода је смеђе боје, одвратно је и прљаво. Патронажне сестре бебе само бришу влажним марамицама или их испирају са флашираном водом. Што је и нормално јер не знамо шта цури из славине, да ли је пуно бактерија, отрова… Срећа, па сам донела неколико флаша воде за пиће, а нисам могла да претпоставим да ћу се том водом умивати и прати руке – каже за Нова.рс Јелена, која је пре само неколико дана родила девојчицу.

Наиме, испод објаве фотографије на којој се види како смеђа вода тече са чесме у „Фронту“, јавиле су се и друге бивше пацијенткиње да посведоче о катастрофалним условима у установи, у којој се годишње роди више од 8.000 беба.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели SERBIA LIVE – BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Чудан укус, жута боја

– Пола два ујутру, хитно примљена у Фронт због проблема са трудноћом. Немам ништа са собом тј. воду и зезнем се у мраку и сипам из чесме… Кад сам схватила да вода има врло чудан укус, па онда видех и да је жута, живот ми се преврнуо – пише једна од бивших пацијенткиња.

Проблеми са водом изгледа датирају још из 2020. године.

– Ја сам се породила у октобру 2020. и тада је вода била таква. Прале смо воће и руке флашираном водом – пише жена која је пре четири године лежала у ГАК „Народни фронт“.

И даље се ништа није променило.

Овим поводом новинари портала Нова.рс позвали су и писали директору ГАК „Народни фронт“, доктору Жељку Миковићу, али одговоре нису добили до објављивања текста.

Међутим, смеђа вода са чесме не чуди, с обзиром на чињеницу да се ГАК „Народни фронт“ од 1955. налази у овој згради, у центру Београда, у Улици краљице Наталије, а објекат је подигнут још 1926. године.