ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИК РАДОЈЧИЋ: Мигранти су претња по националну безбедност

0

Србија је угрожена јер се налази у центру западнобалканске миграционе руте, што доводи до опасности по националну и међународну безбедност, а мигранти могу довести и до демографске дестабилизације државе, сматра Петар Радојчић, генерал-потпуковник у пензији, члан Политичког савета и Главног одбора Демократске странке (ДС).

Радојчићев ауторски текст о демографским проблемима у коме се наводи да су мигранти и однос државе према њима претња по националну безбедност у држави објављен је на сајту Демократске странке.

Радојчић наводи да се снага државе, између осталог, види и у бројности становништва, али као проблем наводи повећање броја миграната.

– Да невоља буде већа, држава се, осим са смањењем наталитета и одласком младих и радно способних становника у иностранство суочава и са имиграцијом становништва из безбедносно угрожених подручја Средњег и Блиског истока – пише Радојчић.

Додаје и да је Србија једна од најугроженијих земаља јер се, у околностима неефикасних антимиграционих мера ЕУ и изостанка потребног нивоа кооперативног приступа решавању израженог проблема, нашла у центру западнобалканске миграционе руте.

Производ доласка људи из ратом захваћених подручја, сматра генерал, доводи до дестабилизације, претња је по безбедност, стабилност, и отвара врата тероризму.

– Утисак је да ирегуларне имиграције попримају обележја глобалности, организованости и масовности те представљају претњу за јавну, националну и међународну безбедност. Оне могу довести до демографске дестабилизације државе, нарушавања јавног реда и мира, ремећења постојећег тржишта рада, неповољног утицаја на економску и финансијску стабилност земље, али и повећања опасности од повезаности са међународним организованим криминалом и тероризмом – наводи се у ауторском тексту, објављеном на сајту ДС.

Нејасан је, додаје, став државе да омогући трајно збрињавање миграната, и то „нарочито ако се имају у виду искуства западних земаља, у којима терористичке активности предузимају и мигранти друге и/или треће генерације.“

– Несхватљива је сугестија да се не плашимо миграната и да треба да их прихватимо у што већем броју, јер ће нам поправити наталитет и побољшати економију земље! – наводи се у закључку Петра Радојчића.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!