Прочитај ми чланак

ГЕНЕРАЛ-МАЈОР МИЛОШ ЂОШАН : Како је 1999. војник Јовичић херојски спасао саборце на Космету (ВИДЕО)

0

У просторијама Српског културног центра и Удружења „Ћирилица – Београд“ , представљена је књига српског генерала-мајора у пензији Милоша Ђошана – „Окупирана земља“. Том приликом о књизи су говорили аутор и српски пуковници у пензији Слободан Јовановић и Милутин Филиповић.

Пензионисани генерал-мајор Милош Ђошан, истакнути српски комадант на Космету у рату против шиптарског окупатора и НАТО агресора је и аутор неколико публицистичких књига. Међу њима, истиче се и књига „Окупирана земља“ (издата 2012. године), у којој су комбинацијом есеја и документаристике, описани трагика и хероизам српског народа у његовој новијој историји.

Генерал Ђошан у књизи истиче да „окупација након агресије, није реткост, него правило“, те да је добровољно прихватање окупације, као једини начин доласка на власт, где се жртвује национални због личних интереса, реткост у историји. Аутор књиге „Окупирана земља“, пише и о томе ко је на овај начин издао Србију, дајући посебан осврт на кратке, али трагичне владавине самозваних мисионара и лабилних самодржаца.

После представљања књиге, генерал Ђошан се у разговору са новинаром „Србин.инфо“ присетио подвига српских војника на Космету, истичићу посебно јунаштво једног војника:

– Подвиг војника Јовичића је нешто што ће ми остати у сећању целог живота. За време шиптарског напада на Кошаре 7.априла, једно возило наше војске наишло је на мину и притом су у њему страдила двојица војника и један официр. Војник Јовичић срећом тада није страдао. Он је прво излетео неповређен из погођеног возила, а затим је потпоручника Мишића (који нажалост остао без обе ноге) извукао из борбе, ставио га у друго возило и одвезео га у болницу у Ђаковици. Ко зна географију, зна добро колико је то велика раздаљена од Батуше, где су били погођени српски војници, па до Ђаковице.

А када је оставио потпоручника Мишића на сигурно у Ђаковици, онда се војник Јовичић вратио на исто место, где су налетели на нагазну мину и одатле је извукао војника Ђорђевића из возила. Ђорђевић је у почетку био контузован и изгледао мртав , али се у међувремену повратио. Јовичић је и њега затим одвезао у Ђаковицу на сигурно.

Тиме је показао нешто што би ретко ко био у стању да уради за време ратних дејстава – присебност и храброст истовремено.

GENERAL MILOS ĐOSAN

Да ли је подвиг војника Јовичић био изузетак на Космету за време рата против албанског и НАТО агресора или је било и сличних примера?

– Могу вам рећи да је таквих случајева било још много. Наши војници и старешине су доле на Космету показале праву храброст, што је и очекивано од српског народа. На пример, гледао сам када НАТО авион гађа српског војника на Праги, (M53/59 Прага је самоходни двоцевни противавионски топ – примедба Србин.инфо) са 5.000 метара, а српски војник и даље наставља да пуца, гађа авион. Просто српски војник на Космету није имао дилему да ли треба да се бори или не. Зато је веома важно да се истина о храбрости српског војника свуда преноси. Ова књига „Окупирана земља“ је пуна таквих примера, примера храбрих и одлучних, како војника тако и старешина који су за понос српском народу – поручује генерал за „Србин инфо“.

КЊИГЕokupirana_zemlja9

Све књиге генерала Милоша Ђошана, осим „Генералов косметски пут“(која је распродата), могуће је набавити на следећи начин:

1. Код аутора, позивом на телефон 063 334 944 или путем електронске поште: [email protected] (плаћате поштару приликом преузимања књиге),

2. У БЕОГРАДУ: У књижари „Традиционална књига“ Ул. Крушедолска бр.16 (код Храма Светог Саве) у Београду,

3.Путем интернет књижаре: www.poetabg.com или путем електронске поште:[email protected]

4. У НОВОМ САДУ: Књижара „Мала Велика КЊИЖАРА“, Игњата Павласа бр.4, 21000 НОВИ САД (тел 0214721388 или e/meil: [email protected]

5. У ПАРАЋИНУ: Књижара „ПАПИРУС“.

Извор: СРБИН.ИНФО

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!