Прочитај ми чланак

Гејеви неће шетати градом (Фото – Шта Београд чека ако допусти параду срама)

0

У шта се претварају геј параде погледајте овде – унапред упозоравамо да је материјал узнемиравајући и није никако за особе млађе од 18 година: Геј парада у Сан Франциску 2008

Готово 99 одсто је сигурно да ће Парада поноса бити забрањена јер све процене говоре да је безбедносни ризик за одржавање ове манифестације изузетно велики, речено је Прессу у Министарству унутрашњих послова. Иако одлука још није формално донета, очекује се да ће је полиција организаторима саопштити најкасније до 4. октобра.
Наш извор тврди да одлука о забрани није донета преко ноћи већ је плод озбиљне анализе безбедносних служби.

Не одлучује Влада
– Сагледавањем свих аспеката ове манифестације утврђено је да је то скуп високог ризика. Међутим, пошто овогодишња Парада поноса има више сегмената, забрањена је само шетња, али не и манифестација која траје шест дана. Досадашње безбедносне процене говоре да тај скуп не би протекао без насиља – каже добро обавештен извор Пресса.

Да ће цео терет одговорности око одржавања Параде поноса бити пребачен на полицију, могло се наслутити и из изјаве премијера и министра полиције Ивице Дачића, који је раније изјавио да је све у рукама струке а не политике, односно да влада неће одлучивати о одржавању Параде поноса већ МУП.

– Уколико се покаже да ће одржавање Параде поноса бити скуп високог безбедносног ризика, МУП ће забранити да буде одржан, као и одржавање свих других скупова најављених за тај дан – рекао је Дачић, и додао да је до сада добио само део безбедносних процена.

Људска права или  пљување по свему што је свето.
Он је рекао да организатори „Параде поноса“, али и они који су против њеног одржавања сносе одговорност за безбедност свих учесника. Дачић је оценио да поједини садржаји које су најавили организатори, као што је изложба у којој се Исус Христ доводи у директну везу за ЛГБТ популацијом, могу да буду подстицај за оне који не желе да та манифестација прође мирно.

– Атмосфера није добра. Овде је реч о људским правима, али поруке увредљивог садржаја које су део целе ове седмице не доприносе томе да све прође безбедно. Због једне карикатуре пророка Мухамеда читав муслимански свет се дигао на ноге и организоване су велике демонстрације – каже Дачић, и додаје да они који прете организаторима Параде поноса хоће да узму послове државе у своје руке, поручивши им да то није могуће.

 

(србин.инфо, прес)