Прочитај ми чланак

ГЕЈ ПАРАДА У БЕОГРАДУ грађане кошта милион евра

0

ЛГБТ популација подељена, једни за прајд у јуну, други у септембру. Организатори кажу да су на вези са полицијом, не очекују немире

СРБИЈА ће ове године имати две Параде поноса – једну у суботу, 24. јуна, а другу 17. септембра. Организатори јунске су НВО „Егал“, „Лауд енд Квир“ и „Геј лезбијски инфо центар“. Окупљање је најављено за 11 сати, у Пионирском парку, а шетња ће се завршити на Тргу Републике. За сада се зна да ће јој од државних представника присуствовати повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и заштитник грађана Милош Јанковић.

Фото: Н.С.

Параду ће највероватније отворити жена са инвалидитетом, да би се скренула пажња на проблеме свих маргинализованих заједница. Јунски „прајд“ биће организован у „светлу повећања степена насиља са којим је суочена ЛГБТ заједница“.

На питање зашто Београд има две параде, Анђела Чех из „Егала“ одговара да је јун месец парада поноса у целом свету, када се обележава „Стоунволска побуна“, од 28. јуна 1969, када су се припадници ЛГБТ и транс популације побунили против полицијске рације, у Гринич вилиџу. У јуну је и безбедносна ситуација релаксиранија.

– На сталној смо вези са полицијом и не очекујемо немире – каже Чех.

Како наводи, током параде ће поставити неколико захтева: нулту толеранцију према насиљу, примену постојећег правног оквира и његово ширење, као и омогућавање адекватних личних докумената за транс особе:

– Оне су најчешће „правно невидљиве“, јер њихови подаци садрже име, пол и матични број који су им дати на рођењу и не одговарају личном изгледу и изјашњењу особе. Тражимо и правно регулисање истополног партнерства, што подразумева посете партнерима у болници, наслеђивање имовине иза умрлог партнера…

С друге стране, Горан Милетић, директор за Европу међународне организације „Цивил рајтс дифендерс“, на фејсбук-налогу написао је да се „прајд“ 2017. одржава 17. септембра. Рекао је и да свако има право да организује скуп какав жели и да „скреће пажњу тако што ће свој скуп назвати Парадом поноса, што није ни лепо, ни морално, али је тако“.

На ово је реаговао један од организатора јунског „прајда“ Предраг Аздејковић, који га је питао колико имена има његова манифестација и додао да не могу сва бити његова.

ЦЕНА – МИЛИОН ЕВРА

Цена једног великог „прајда“, какви се праве последњих година, креће се око милион евра, колико је до сада коштало само полицијско ангажовање. Да би инциденти били сведени на минимум, ангажовано је 6.000-7.000 полицајаца из целе Србије, и то припадници Жандармерије, САЈ, Противтерористичке и Интервентне јединице.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!