Прочитај ми чланак

Где су тела 97 српских војника која су страдала током повлачења у „Тузланској колони”?

0

Србија потражује од БиХ 97 својих несталих држављана и то углавном војника који су страдали приликом повлачења из Сарајева и у „Тузланској колони“, али још не може доћи до информација где су тела сахрањена, рекао је председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић

„Евидентно је да су, нажалост, они смртно страдали, али не можемо доћи до информације где су тела сахрањена. Стално се дају неке нове информације, а када проверимо, на тим локацијама – нема тела. Да ли су она измештена? Вероватно да су се трагови крили“, рекао је Одаловић.

Он је оценио да је то један озбиљан проблем у којем има најмање помака и који Србија не може једноставно да превазиђе са Комисијом за нестала лица БиХ, односно њеним Колегијумом директора.

„Да ли је то због тога што би се идентификацијом тих људи вероватно отворили и неки процеси за утврђивање одговорности оних који су одговорни за смрт тих младих људи? То је сасвим једна од извесних опција“, сматра Одаловић.

Одаловић је напоменуо да је Србија ексхумирала 425 тела која су допловила рекама Савом и Дунавом, од чега је било више од стотину тела Бошњака, и сва су предата породицама.

„Ми ниједно тело, ниједан случај, ниједну гробницу у Србији немамо, а да је нисмо истражили. Поступамо најхитније по сваком захтеву, али када су наши захтеви у питању, поготово у БиХ, нема таквог одговорног односа“, прецизирао је Одаловић.

Наводећи да Србија само моли да се сви у региону односе према проблему несталих онако како се она односи, Одаловић је рекао да су разлози и унутрашњи односи и доста несређено стање када је у питању тај колегијум директора Комисије за нестала лица БиХ и значајна подела на захтеве које има српска, бошњачка или хрватска страна.

„Они делују тројно и врло је тешко направити некакав помак. Ми немамо са њима било какав међудржавни споразум, иако смо као Влада Србије утврдили протокол и проследили га њима на потписивање. Ово је друга година да још нема одговора“, изјавио је Одаловић.

 

(Срна)