Прочитај ми чланак

Где је сада Милан Гак, бивши главни безбедњак Владе Србије

0

Милан Гак, смењени начелник Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката, пребачен је на друго радно место - и то у Специјалну антитерористичку јединицу (САЈ), сазнаје Директно.рс. Бивши главни безбедњак Владе Србије послат је у исту јединицу, као и Иван Ристић, некадашња десна рука Небојше Стефановића, који је прославио као помоћник директора полиције Владимира Ребића и члан одреда батинаша са протеста.

Дојучерашњи начелник ЈЗО, Милан Гак, руководио је јединицом МУП-а која брине о безбедности Владе Србије и свих њених министара, али како је успон у полицији доживео под руководством Небојше Стефановића, Дијане Хркаловић и Биљане Поповић, тако је дошао на ред и да њега „почисте“.

ФОТО: МУП

Занимљиво је да се Гак придружује Ивану Ристићу, блиском сараднику бившег министра полиције Небојше Стефановића, и добија исто место координатора САЈ-а. Ристићево последње радно место било је шеф полиције у Пироту, а пре ове смене прославио се као помоћник директора полиције Владимира Ребића и члана одреда батинаша са протеста. Са овако неочекиваним појачањима, САЈ добија руководећи кадар с јаким биографијама.

Подсетимо, Гак је до скоро био возач са чудним факултетом завршеним пре пар година, након чега је експресно уписао мастер студије у Министарству одбране. И он је био међу „Дијаниним батинашима“ на јулским протестима прошле године, када су поједини инспектори млатили грађане, о чему постоје и фотографије и видео снимци. Познато је да је његов рођак Славко Гак, функционер Српске напредне странке и градски секретар за образовање и дечју заштиту.

Додајмо да је Ристић као некадашњи припадник САЈ-а, обезбеђивао стране дипломате, а потом и Небојшу Стефановића док је овај био председник Скупштине. Негде у то време постао је власник дипломе једног од приватних факултета познатих по брзом добијању потврде о завршеном високошколском образовању. Од члана обезбеђења и Стефановићевог партнера у теретани, аванзовао је у шефа кабинета министра полиције.

После афере са наплаћивањем превоза мигрантима од македонске границе до границе са ЕУ, померен је са те позиције, да би се ускоро обрео на месту помоћника директора полиције.

Пад Ристића могао је да се види и из чињенице да током лета није напредовао у чин генерала полиције као неколицина високорангираних полицајаца. А ово је дефинитивно постало јасно његовим распоређивањем на место начелника у ПУ Пирот, иако се првобитно спекулисало да иде у Ниш. Померање са места помоћника директора полиције и слање ван Београда био је јасан пад у метеорској каријери Ивана Ристића.