ГДЕ ЈЕ НЕСТАО СНЕГ? За викенд нас очекује пролеће у фебруару, а стручњаци…

0

Ове зиме само они који су имали прилику да оду на неку од планина могли су да виде снег. Већ за викенд очекују се пролећне температуре и до 20 степени, те ће снежни покривач изостати и на нижим планинама.

Сви који планирају да отпутују негде током предстојећих празника могу да буду спокојни јер се за недељу и понедељак предвиђа лепо време. Ово, међутим, тешко да ће ићи наруку онима који планирају боравак на планинама и скијање, пошто ће на Златибору, на пример, у понедељак бити чак 15 степени! Дакле, тешко је очекивати бели покривач, барем онај природни.

Фото: Н.С.

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже за „Блиц“ да ће у петак бити пролазно наоблачење праћено кишом, а на планинама са снегом.

– Циклон који долази из Велике Британије доћи ће до нас у слабљењу, те нас за викенд очекује стабилно време. У суботу ће бити суво, са сунчаним интервалима, и температурама око 10 степени – каже за „Блиц“ Ђурић.

Како додаје, у недељу ће бити сунчано и топлије време, док ће у понедељак температура бити око 15 степени, а локално и до 20.

– Поред тога, хладан циклон са Северног Атлантика донеће на северу Европе олују, а код нас топле ваздушне масе. У уторак ће бити захлађење, али не драстично – каже Ђурић.

Ако је веровати средњорочним прогнозама, све до 25. фебруара максималне дневне температуре у већини градова неће бити испод 15 степени.

Како тренутно стоје ствари, ово ће у Београду бити прва зима у историји без снега!

Копаоник је један од омиљених и најбољих ски-центара у окружењу, али није и једино место где се у Србији може скијати. Осим њега, из „Скијалишта Србије“ кажу за „Блиц“ да тренутно у ски-центрима Стара планина, Торник на Златибору и Брезовици снега има довољно и скијалишта раде пуном паром од почетка сезоне.

– Немамо проблема са снегом, јер је захваљујући вештачком снегу, у комбинацији са природним, направљена одлична подлога која може да поднесе и температуре у плусу. Ски-центри раде пуним капацитетом – уверавају из „Скијалишта Србије“.

На Копаонику тренутно има 50 центиметара снега ван стаза, док на стазама има 30 центиметара утабаног снега. На Старој планини има 70 центиметара снега, док на стазама има 30, а на Торнику ван стаза 10, док на стазама има 30 центиметара утабаног снега. На Брезовици је висина снежног покривача око 120 центиметара, наводе из овог предузећа.

Према њиховим речима, овогодишња сезона је по свим параметрима успешнија од претходне.

Када је реч о Дивчибарама, због лоших временских прилика, кише и недовољне количине снега у појединим деловима стазе, жичара на ски стази „Црни врх“ није у функцији.

– Снега ван ски-стазе има до 30 центиметара, док на самој стази има од 5 до 20 центиметара. Имали смо неповољне временске услове и два топла дана, тако да тренутно стаза не ради, али се надамо да ће нове падавине омогућити наставак скијања – рекли су за наш лист из „Дивчибаре ски-ресорта“ у чијем окриљу је ова стаза.

Ски-стаза „Центар“ протеже се на северним обронцима Црног врха у дужини од око 600 метара и она је тренутно у функцији.

На Златару има око пола метра утабаног снега и скијаши ће до краја месеца имати прилику да скијају.

– Прошле године ски-сезона је трајала до 3. марта, ова година је лоша када је реч о временским условима. Ски-сезона вероватно ће трајати до краја фебруара, али је март критичан. Тренутно ради једна стаза – каже Бранко Рајић из ски-центра „Бријежђа“ на планини Златар.

На Голији има између 30 до 40 центиметара снега, а поједини снежни намети премашују метар.

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да иако се почетком следеће седмице очекују више температуре, па и топљење снега на нижим планинама, очекује да ће повремене кише брзо прећи у суснежицу и влажан снег.

– Нема страха да ће више планине остати без снега до краја фебруара, па и марта. Март је месец када у просеку има највише снега на вишим планина, јер се обично падавине највише акумулирају у марту, а некад чак и у априлу – упозорава метеоролог.

Зиме све топлије

Климатолог Владимир Ђурђевић истиче за „Блиц“ да су зиме без снега све чешћа појава у будућности.

– Због климатских промена загрева се цела планета Земља, заједно са њом загрева се и Србија, а као последица тога имамо све топлије зиме и све мање шансе да снег падне у току зиме. У Србији се у просеку смањује количина снега и дужина сезоне током које имамо снежни покривач. У прошлости то је предвиђено на основу симулације климатских модела и очигледно се тренутно дешава, тако да ће зиме без снега бити све евидентније у будућности – каже климатолог Ђурђевић.

Додаје да смо у години у којој се Београд вероватно неће забелети, што не имплицира да у наредним годинама нећемо имати снега, већ је вероватније да ће овакве ситуације бити све чешће.

Давне 1951. године, 19. јануара, пао је најкаснији први снег у Београду. Сада више нема дилеме да је тај рекорд оборен, те да ће ова зима завршити у метеоролошким аналима, баш као и претходна година која је била најтоплија у престоници још од 1887. када су почела да се врше метеоролошка мерења на овим просторима.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!