Прочитај ми чланак

Где ће завршити 20.000 тона опасног отпада из Ниша?

0

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас у Нишу је у нашој земљи кренуло сукцесивно чишћење 20.000 тона опасног отпада заосталог у фабрикама које су отишле у стечај након неуспелих приватизација 2000-тих година.

Према њеним речима из напуштених фабрика у кругу Електронске индустрије Ниш биће очишћено 450 тона „историјског“ отпада.

“Уколико је и био амбалажиран, та амбалажа је кородирала и пропала. У претходном периоду се чистила по једна врста отпада, а сада желимо да све очистимо. Широм Србије чистимо фабрике, идемо по књизи коју је радила лабораторија “Мол”, изјавила је Вујовић.

Она је казала да ће чишћењем фабрика од “историјског” отпада бити повећана тржишна вредност локација које сада стоје напуштене.

Она је рекла да се “историјски” отпад збрињава по “светским стандардима”, али, како је казала, не зна локације на којима оператери то чине.

“Оператери којих има неколицина у Србији су ти који збрињавају опасан отпад. Они га складиште, а након тога извозе и уништавају, све у складу са законом. Ни један оператер у Србији не може да ради без поштовања закона”, изјавила је Вујовић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски казала је да су многа удружења и грађани указивали да је Ниш један од градова који има “историјски” отпад.

“Град пуних 20 година апелује да опасан отпад из круга Електронске индустрије буде очишћен. Годинама смо указивали да смо једна врста еколошке бомбе и добро је да је држава препознала важност да се коначно очисте ове локације”, истакла је Сотировски.

Додала је да ће грађани Ниша моћи да коначно одахну када из фабрика у Електронској индустрији буде очишћен електронски отпад.