Прочитај ми чланак

Французи пишу: У ријалитијима у Србији звезде мафијаши и осуђени злочинци

0

Популарне ријалити емисије у којима се премлаћују жене и туку учесници који вичу и вређају, постале су мете жестоких критика после два масовна убиства у Србији, пише француски лист Sid-Uest (Le Sud-Ouest) на свом сајту.

У тексту под насловом „Родно засновано насиље, мафија и ратни злочинци: У Србији ријалити на мети критика после два масовна убиства“, лист пише да је део јавности у Србији окривио културу насиља коју подстичу медији.

Foto:Screenshot

Широм планете популарни су такви програми на којима се приказују свађе и преносе трачеви. Међутим, тај жанр у Србији сеже у другачију дубину.

– Ликови организованог криминала, ратни злочинци, ментално нестабилни људи редовно се позивају да наступају у ријалити програмима познатим по свом бесмисленом насиљу – пренео је лист.

Један неименовани демонстрант који је учествовао на скупу „Србија против насиља“ рекао је листу да млади који гледају такав програм сматрају да учесници ријалитија нису криминалци, мушкарци који туку жене, већ само да су звезде.

Он се заложио за потпуну забрану таквог програма оцењујући да такви људи не могу да буду узори, навео је лист и додао да исто мисли неколико десетина хиљада људи на скуповима који позивају на повлачење програма са насиљем после два масовна убиства у којима је убијено 17 људи, међу којима осам ученика.

– Чини се да је тај гнев подстакнут тиме што се део друштва заситио свеприсутним насиљем у Србији, где се насилници, хулигани и криминалци свих врста редовно појављују у провладиним медијима – оценио је лист.

Ријалити емисије су постале популарне пре две деценије. Али последњих година садржај постаје све насилнији.

– Мафијашке групе су преузеле контролу над великим секторима привреде током ратова који су довели до распада Југославије 1990-их, када су тешке санкције Запада приморале људе да купују основне животне намирнице на црном тржишту – навео је лист.

– Гангстери и паравојне јединице су се обогатиле током година сукоба, учвршћујући везу између економског успеха и организованог криминала. Критичари кажу да су и даље веома утицајни у Србији. Са ријалити програмом на телевизији, мафијашки начини живота продиру у сваки дом где се вулгарно понашање представља као спектакл – додао је Сид-Уест.

Лист је додао да противници ријалитија наводе да се „пажљиво бирају учесници са психолошким проблемима и криминалном позадином, добро знајући како ће тећи програм“.

С друге стране, председник Србије Александар Вучић критикује протесте, сматрајући их политичким са циљем да дискредитују његову владу, наводи се у тексту.

– Председник никада није одустао од контроверзе. Са својом странком редовно оптужује своје политичке противнике и стране ривале да су „ђубрад“, „лопови“… Током скупштинских заседања прште увреде – пренео је лист.

Професорка Универзитета у Београду Јелена Ђорђевић оценила је да постоји савршена осмоза између „насилног садржаја медија који подржава власт и политичке климе у којој се агресија награђује“.

Према њеним речима, ријалити програми се емитују између две политичке емисије у којима се често интервјуишу председник Вучић и његови савезници, додао је француски лист у опширном тексту.