Прочитај ми чланак

ФПН се оградио од избора Гојковић и Јоксимовић: Нема основа да утичемо на Владу

0

Факултет политичких наука огласио се данас о одлуци Владе да именује министарке Мају Гојковић и Јадранку Јоксимовић за чланове Савета ове образовне установе и подсетили јавност да факултет "нема основа да утиче на опредељење Владе".

– Подсећамо да, као што избор чланова Савета из редова факултетских органа и студената мора остати слободан и изван воље било кога осим оних који их бирају, исто тако Факултет нема основа да утиче на опредељење Владе Републике Србије. Евентуалне дилеме о сукобу интереса чланова Савета Факултета из реда Оснивача треба да решавају надлежне институције – наводи се у саопштењу.

Они су подсетили и да је Савет је орган управљања Факултета чије су основне надлежности, између осталог, доношење Статута Факултета , избор декана и доношење финансијског плана Факултета.

Такође су подсетили да на основу Закона о високом образовању осам чланова Савета Факултета у својству Оснивача именује Влада Републике Србије ”… из реда истакнутих личности из области науке, културе, просвете, уметности и привреде, водећи рачуна о заступљености оба пола”.

– Никада у историји Факултета се није десило да представници Оснивача делујући кроз Савет Факултета прекрајају вољу Савета, било изборну или ма које врсте. На крају, уколико би таква интенција и постојала, нема сумње да би се представници Факултета и студената у Савету одлучно супротставили. Упркос повременим разликама у мишљењима, својственим свим мислећим бићима, извесно је да су сви запослени и сви студенти Факултета политичких наука неупитно кохезивни у настојању да чувају аутономију коју нашој институцији гарантују Устав и закони Републике Србије – наводи се даље у саопштењу.

Како наводе „свесни смо да живимо у ери дубоке поларизације, пренаглашене нетрпељивости и појачане сензибилности на све друштвене догађаје“.

– Јасно чујемо и позиве мноштва актера да се као Факултет одредимо према различитим политичким процесима у нашој држави. Међутим, иако у имену наше институције стоји реч ”политика”, Факултет политичких наука није политички актер. Нити би то икада смео да постане, јер би се на тај начин својевољно одрекао загарантоване аутономије и из академске институције прерастао у политичку – закључују са ФПН.