Фото-робот младог Србина: Jak вођa, подршка Русији, неће у ЕУ, али би тамо живео

0

Истраживање је спроведено од од маја до јула, на узорку од 1.238 испитаника.

Већина младих у Србији није заинтересована за политику, њих 64 одсто планира да се исели из земље, а чланство у ЕУ подржава 38 одсто испитаника, показују резултати данас представљеног Алтернативног извештаја о положају и потребама младих за 2019. годину.

Наводећи да је проценат младих који су заинтересовани за политику у Србији опао са 31 одсто у прошлој години на 24,2 одсто у 2019, генерални секретар Кровне организације младих Стефан Ђорђевић казао је да је томе највише допринело распрострањено уверење код младих да немају утицаја на политичке процесе и одлуке.

– Редовно на изборима гласа 40 одсто младих, повремено њих 27,6 одсто док нешто више од 32 одсто никад не излази на гласање. Већина испитаника, њих 42 одсто, наводи да не гласају јер су ‘сви политичари исти’ док 31,6 одсто младих сматра да тренутно немају кандидата за кога би гласали – навео је Ђорђевић.

Истраживање је показало и да 59 одсто испитаника сматра да је Србији потребан „јак вођа“, 10 одсто није имало одговор на то питање док 31 одсто сматра да земљи није потребан лидер кога ће народ следити.

Више од 70 одсто младих је оценило да у Србији не постоји слобода медија, најнижу стопу поверења млади имају у политичке партије, медије и политичке институције, а чак 81 одсто испитаника наводи да не постоји политичар коме верују.

Већина сматра да су лична познанства и контакти и чланство у некој партији важнији за добијање посла од образовања.

Мање од четвртине испитаника има позитивну реакцију на помињање Европске уније, док више од трећине реагује негативно.

Улазак Србије у ЕУ подржава 38 одсто младих, што је за скоро пет одсто мање него лане. У овогодишњем истраживању је први пут забележен већи проценат противника уласка Србије у ЕУ међу младина, пошто такав став има 40 одсто испитаника.

Тек свака четврта млада особа сматра да би се у Србији живело боље ако би била део ЕУ, док готово исто толико мисли да би живот био лошији.

Скоро две трећине испитаника планира да напусти Србију. Више од 60 одсто би се преселило у Западну Европу и Сједињене Америчке Државе.

Истраживање је показало и да 33 одсто младих сматра да би спољну политику земље више требало ослонити на Русију, 21 одсто наводи ЕУ као ослонац спољне политике, а само пет одсто види САД у тој улози.

Истраживање је спроведено од од маја до јула, на узорку од 1.238 испитаника.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!