Прочитај ми чланак

Фирми брата Дарије Кисић тендер од 1,4 милиона евра!

0

Фирме Нитес, МедИТ и Телекомсу од Министарства здравља добиле посао проширање електронског рецепта за лекаре и специјалисте који је вредан 161,6 милиона динара (близу 1,4 милиона евра), види се из одлуке о додели уговора.

Заједничка понуда ових компанија била је уједно и једина. У компанији Нитес на једном од руководећих места налази се и Бојан Кисић, брат министарске Дарије Кисић Тепавчевић.

Foto:ministrastvo za rad i zapošljavanje

Фирма МЕДИТ из Београда ће обавити 49 одсто посла који се ондоси на развој и имплементацију модула за прописивање лекова, интеграцију здравтственог информационог система на локалу, повећање аутентикација за кориснике на Косову и Метохији, развој сервиса за избор апотеке, као и контролу квалитета издавања репцепата.

Компанији НИТЕС ће бити поверен незнатно мањи део посла (47,5 одсто), а заједно са фирмом МедИТ ће радити на развоју и имплементацији модула и интеграцији система на локалу. Остатак њиховог посла односиће се на ауторизацију реализације рецепата, а биће им поверено и администрирање базом података.

ТЕЛЕКОМ ће обавати тек 3,5 одсто посла који се односе на обезбеђење резервне локације за понуђени софтвер (Дисастер рецоверy).

Ове три фирме су летос добиле низ послова Министарства здравља, укупне вредности 635,1 милион динара (око 5,4 милиона евра).

МедИТ, Нитес и Телеком су добиле уговоре који се односе на платформу за боловање за здравство (197,1 милиона динара), одржавање интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) (113,1 милиона динара), пројекат проширења националне медицинске платформе за превентиву и дијагностику (160,2 милиона динара), као и за одржавање ове платформе (164,7 милиона динара).

Подсетимо, један од директора у компанији Нитес је Бојан Кисић је брат министарке Дарије Кисић Тепавчевић и супруг бивше министарке правде Неле Кубуровић.

Истраживање БИРН-а је показало да су од 2013. године до данас фирме НИТЕС групе само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

На сајту Нитес групе која послује и у Чешкој Републици, Црног Гори и Босни и Херцеговини пише да је Бојан Кисић директор операција (Цхиеф Оператионс Оффицер).

Кисић Тепавчевић је у априлу 2021. рекла да њен брат „није ни власник, нити сувласник, ни директор, нити одговорно лице ни у једној од фирми које се спомињу“ и да је он само један од запослених инжењера.

Министарка Нела Кубуровић у одговору БИРН-у негирала је да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг, пише Нова економија.