Евростат: На КиМ и мушкарци и жене касније ступају у брак у односу на остатак СРБ

0

И мушкарци (32,4 према 31,3) и жене (29 према 28,2) на КиМ касније ступају у брак у односу на становнике Србије без КиМ

Евростат је поводом светог Валентина објавио пригодно саопштење под називом: Које чланице ЕУ имају највећу стопу бракова?


Евростат је поводом светог Валентина објавио пригодно саопштење под називом: Које чланице ЕУ имају највећу стопу бракова?

У 2018. је међу чланицама ЕУ највећа стопа била на Кирпу (7,8 закључених бракова на 1.000 становника), Румунији (7,4), Литванији (7,0) и Летонији (6,8) а најмања у Луксембургу (3,1), Италији (3,2) и Португалији (3,4).

У бази има и података за Србију која је при средини листе са 5,2 склопљена брака на 1.000 становника у 2018. На врху листе су Косово и Метохија и Албанија па ово одмах асоцира на најмлађе становништво у Европи.

Подаци о просечној старости приликом уласка у брак су у односу на ову очекивану интуитивну претпоставку изненађујући: и мушкарци (32,4 према 31,3) и жене (29 према 28,2) на КиМ касније ступају у брак у односу на становнике Србије без КиМ.

Када одузмемо од 2017. број година мушкараца и жена на КиМ долазимо до 1985. и 1988. године, а када је и рођено највише беба на КиМ, након чега је дошло до наглог смањивања броја рођене деце. Стога у наредним годинама можемо очекивати смањивање ових највиших стопа закључивања бракова на КиМ и у Албанији баш као што је и стопа фертилитета у Албанији постала нижа него у Србији, па ће то бити и на КиМ.

Број склопљених бракова на 1.000 становника


Просечна старост приликом закључења првог брака (Табеле: Макроекономија)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!