Прочитај ми чланак

Ево како ЕУ уништава српску прехрамбену индустрију

0

Svinjetina-DPA

Прописи Еврпске уније, који забрањују Србији да чак и превози свеже месо преко територије њених држава чланица, озбиљно угрожава нашу прехрамбену индустрију, упозоравају аграрни стручњаци. Због тога би Министарство пољопривреде требало да тражи од Брисела да их мења, јер ће тако наши произвођачи свињетину са знатно мањим трошковима извозити у Русију.

Наиме, ЕУ не дозвољава увоз свиња из земаља у којима се те животиње вакцинишу од свињске куге, што је случај и са Србијом. Истовремено забрањен је и транспорт таквог меса преко ЕУ.

Са друге стране, Русија је недавно забранила увоз свињетине и јунетине из ЕУ и САД на најмање годину дана, чиме је створена шанса нашим произвођачима да у ту земљу увозе месо у још већем обиму. Међутим, и у том случају Брисел прави проблеме, јер због поменутих прописа роба мора знатно дуже да се превози до Русије, што значајно поскупљује и транспорт.

Доктор пољопривредних наука Миливоје Ћосић истиче да ЕУ таквим актима директно угрожава извоз свињетине из Србије на друга тржишта.

– Ако хоће да извозе у Русију, нашим произвођачима је уместо два потребно 45 дана, јер не могу да превозе робу преко Бугарске и Румуније, него морају да иду преко Луке „Бар“. То је за много њих скупље. Очигледно је да се ЕУ овако штити од конкуренције у свом дворишту, али и на другим тржиштима – каже Ћосић.

Он додаје да би министарство пољупривреде морало да тражи да се укине забрана ЕУ, бар кад је реч о транспорту. Према његовој рачуници, ако би била укинута забрана, Србија би могла да извози око 100.000 тона свињског меса годишње, што је дупло више него сад.

– Већ имамо фарме и све што је потребно за извоз свиња. На руско тржиште годишње се увезе око 560.000 тона свињског меса, а ако унапредимо производњу могли бисмо да извеземо бар петину од тога. Најмање 12.000 домаћинстава учествовало би у овом послу, покренула би се ратарска, транспортна и прехрамбена индустрија, али и шпедиција и индустрија амбалаже – закључује Ћосић.

(Двери)