Прочитај ми чланак

ЕУ забрањује лек против кашља који се користи и у Србији

0

Европска агенција за лекове (ЕМА) препоручила је да се повуку лекови са активном супстанцом фолкодин, који се примењују у лечењу непродуктивног (сувог) кашља код одраслих и деце. У Србији је у промету лек Фолкодин Алкалоид у таблетама.

Европска агенција за лекове је саопштила да је после испитивања показано да су доступни подаци показали да је примена фолкодина у периоду до 12 месеци пре опште анестезије спроведене уз неуромускуларне блокаторе ризични фактор за развој анафилактичке реакције, што је нагла, тешка и по живот опасна алергијска реакција на неуромускуларне блокаторе.

Неуромускуларни блокатори одговорни су за 60-70 одсто епизода анафилактичких реакција током опште анестезије.

Пошто није било могуће идентификовати ефикасне мере за минимизацију наведеног ризика, нити идентификовати групу пацијената за коју предности примене фолкодина надмашују његове ризике, ЕМА је препоручила да се лекови који садрже фолкодин повуку из промета у Европској унији.

Здравственим радницима је препоручено да провере да ли су болесници којима је планирана општа анестезија уз неуромускуларне блокаторе користили фолкодин током претходних 12 месеци и буду свесни ризика од анафилактичких реакција.