Прочитај ми чланак

ЕПС не сме да искључи струју онима који не плаћају РТС таксу

0

Удружење потрошаћа "Ефектива" саопштило је да ЕПС ових дана потрошачима који имају дуговања шаље опомене пред искључење са мреже, на шта има право, али објашњава да ЕПС нема право да искључи струју грађанима који су самоиницијативно одлучили да не плаћају таксу за РТС.

Ефектива је навела да постоје три примера дуговања – кад су потрошачи рачун за струју умањивали за износ тв претплате, сматрајући да не треба да плаћају два пута, пошто већ плаћају услугу кабловском оператору, друго је обичан дуг, настао вишегодишњим неплаћањем рачуна у целости, а трећи се односи на потрошаче којима је већ искључена струја, а поновно укључење ЕПС условљава плаћањем застарелог дуга.

– ЕПС има право да обустави пружање услуге, ако је прошло више од два месеца од доспећа рачуна за пружене услуге. ЕПС пружа услугу испоруке електричне енергије, али не и емитовања ТВ сигнала, што значи да ТВ претплата није услуга коју пружа ЕПС. Самим тим, због неплаћања исте, ЕПС не може да обустави испоруку струје, која је у овом случају плаћена – тврди Ефектива и додаје да то да ли је ЕПС, део уплате пребацио РТС-у није питање које се тиче потрошача.

Они указују да је ЕПС-у забрањено да посегне за искључењем с мреже, ако је потрошач, по добијању опомене, оспорио постојање и висину дуга и наставио да плаћа текуће обавезе за испоручену услугу.

– Забрањено је трговцу да, у случају искључења потрошача са дистрибутивне мреже, односно обуставе пружања услуга од општег економског интереса, условљава поновно укључење, односно наставак пружања услуге плаћањем дугова потрошача који су застарели – протумачило је удружење.

То, како су навели, значи за примере у којима је раније дошло до искључења са мреже, а ЕПС не сме да условљава плаћање дугова старијих од годину дана.

ЕПС мора да укључи потрошача на мрежу уз плаћање одговарајуће накнаде и евентуално плаћање дела дуга који није застарео, наведено је у саопштењу.