Епидемиолог: Власт толерише ширење заразе у ријалитију

0

Док у Србији влада вандредно стање, које је проглашено 15. марта, због пандемије коронавируса, епидемиолошке мере, које важе за све грађане, према речима епидемиолога Зорана Радовановића, очито нису допрле до ријалитија.

Наиме, под изговором да су учесници “Задруге” већ изоловани, овај шоу програм није прекинут услед ванредних мера које су недавно ступиле на снагу у целој земљи, већ се несметано одвија и даље.

Foto: Pritnscreen/TV Pink

Гледаоци овог програма који се емитује на ТВ Пинк, док седе код своје куће у карантину и избегавају контакт са људима, пре пар дана имали су прилику да гледају сцене свађа и пљувања у лице, приликом чега су учесници изложени блиском физичком контакту, док поред њих, парадоксално, стоје момци из обезбеђења са маскама на лицу.

“Независно од тога што су ти ријалитији цивилизацијска брука и на страну што је то све тамо морално настрано, они су сада и опасност с медицинске тачке гледишта. Међутим, то власт толерише јер тај програм припада привилегованим телевизијама, које су у рукама власти, тако да то само показује њихову недоследност и непринципијелност када је у питању спровођење мера које би требало да су исте за све”, каже епидемиолог Зоран Радовановић за Нова.рс.

Иако је у Србији први случај заразе коронавирусом потврђен 6. марта, само четири дана раније Луна Ђогани је одмах по повратку из Шведске, где је имала наступ и била изложена људима у публици, малтене с аеродрома, ускочила у ријалити. Већ у то време био је потенцијално ризичан свако ко је боравио у инострансву јер је у неким земљама попут Италије из дана у дан расла стопа смтрности, а вирус је захватао све више европских земаља.

Десетак дана после Луне, ноћ уочи дана када је проглашено вандредно стање и њена мајка Анабела Атијас придружила се осталим учесницима, а сама је у једном разговору са цимеркама о својој новој песми причала пред камерама како није успела да сними и спот јер је била “мртва болесна”.

“Ако су после 6. марта улазили нови учесници, поготово из иностанства, онда то јесте епидемиолошки ризик, али епидемиолошке мере нису продрле свуда, не односе се на њих у ријалитију. А зашто је то тако? Зато што имају неки привилеговани статус у оквиру државе”, наводи даље епидемиолог.

Без обзира на то што продукција тврди да су задругари изоловани, нови учесници нису једини који могу да им представљају потенцијални ризик. Поред њих, хигијеничарка Гордана Џехверовић често долази споља и улази у ријалити, а њена ћерка је певачица Теодора Џехверовић, која због посла често путује.

Исто тако по њих су могла да буду ризична и гостовања код Огњена Амиџића у емисији “Амиџи шоу” где се мешају са осталим гостима из спољног света, а и обезбеђење које сада улази код њих са маскама, тек недавно је почело да спроводи мере заштите.

“Претпостављам да ће они да се бране да не остварују физички контакт са свим тим људима који им достављају храну и шта већ све им је потребно, или то особље које носи маске, претпостављам да су им то аргументи, међутим, нико ту више није заштићен од ширења заразе”, закључује Радовановић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!