Прочитај ми чланак

Електронске цигарете – корист или заблуда

0

elektronska-cigareta

У Србији свако домаћинство има барем једног пушача, а многи грађани пуше неколико паклица цигарета дневно. Осим што је доказано да конзумирање дувана оставља лоше последице по здравље људи, много кошта и кућни буџет, јер наши грађани више од четири милиона евра дневно „баце” на ову лошу навику.

Због тога је све више оних људи који одлучују да кажу „збогом” класичним цигаретама и пређу на коришћење електронских цигарета, уређаја налик на праву цигарету, с тим што је нешто већи, а производи пару која изгледа попут дуванског дима. Њихова рачуница јесте да ће тако уштедети новац, да употребом електронских цигарета неће сметати непушачима и уверени су да оне не садрже хемијске и канцерогене супстанци које се налазе у дувану. И наравно, да ће се одвићи од пушења.

Међутим, мишљења стручњака су подељена: док једни сматрају да електронске цигарете још нису довољно испитане, јер су се релативно скоро појавиле на тржишту, да се не знају тачно њени ефекти и да је неопходно да прође неко време како би се видело шта показују научне студије, други тврде да су оне боље од класичних цигарета.

Професор др Драгана Јовановић, директорка Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије, каже да познаје много људи који су са обичних „прешли” на електронске цигарете, али да су се брзо вратили пушењу класичних цигара.

– Постоји препорука да се ова цигарета користи за одвикавање од конзумирања дувана, али не знам колика је стварна вредност тога. Моја претпоставка јесте да је боље да људи крену на програме одвикавања у групама у здравственим установама и да почну да мењају животне навике – нагласила је др Јовановић.

Према речима др Петра Боровића, председника Савеза Србије против пушења, електронске цигарете нису добре, али су боље од стандардних, јер је ригорозно истраживање показало да у њима има само етеричних уља, витамина Е и никотина. Стандардне цигарете садрже 7.600 отрова, 70 канцерогених супстанци и додатних 600 хемијских додатака који служе за обману пушача.

– Електронске цигарете јесу мање зло, јер не праве дим и не загађују околину. Пошто у њима постоји пуњење, може да се одреди доза никотина која се користи. Онај ко жели да остави дуван, може да подеси на нула никотина. Треба имати на уму да се дневно у Београду баци до пет тона опушака, а само један опушак може да загади више од 10 литара воде. Са електронским нема тих проблема. Знам да је захваљујући електронским цигаретама од 10 до 12 одсто људи оставило овај порок, што је податак који није за „бацање” – сматра др Боровић.

Другачијег мишљења је др Ика Пешић, шеф Кабинета за превенцију и престанак пушења Клинике за пулмологију Клиничком центру Србије, која наглашава да је и електронска цигарета дувански производ и да најновије директиве у Европи говоре да овај производ мора тако да се дефинише док не прођу клиничке студије и док се не докаже супротно.

– Оне никако не смеју да буду средство за одвикавање од пушења. Овде је реч о алтернативи пушењу. Неки пацијенти који су је купили жалили су се да им се одмах покварила ова цигарета, а многи иако су почели да је користе, никада нису остављали класичан дуван. Људи морају да буду опрезни, јер се не зна шта тачно она има у себи – истакла је др Пешић.

У Великој Британији ове цигарете користи више од 700.000 људи, док се не зна тачно колико је њих у Србији почело да их користи. Од када је 2010. у Србији почела примена Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, али и захваљујући маркетингу, нагло је на овим просторима почело куповање електронских цигарета, јер се оне могу користити и на послу и у кафани.

СЗО тражи проверу пре употребе

Неке земље попут Аустралије, Канаде, Израела, Мексика, Бразила, Панаме и Уједињених Арапских Емирата одлучиле су да забране коришћење електронских цигарета док се тачно не утврди њихов тачни ефекат и сигурност коришћења. И Светска здравствена организација (СЗО) препоручила је да се ове цигарете не користе док се не утврди њихова потпуна сигурност. С друге стране, неки научници у Великој Британији су изразили наду да би повећана употреба електронских цигарета могла да спречи неке од смрти изазваних пушењем, јер годишње у свету око пет милиона људи изгуби живот од последица конзумирања дувана.

Без контроле

Електронске цигарете се у Србији не третирају као дувански производ. Због тога их Министарство здравља не контролише, кажу у овом министарству.

(Политика)