ЕКОНОМИСТ: ЕВО КАКО ИЗНЕРВИРАТИ КОМШИЈЕ НА БАЛКАНУ! Довољни су Туђман и Тесла

0

Британски недељник Економист у тексту под насловом "Терминали са ставом: Преименовања балканских аеродрома са циљем нервирања суседа" бави се феноменом нових имена аеродрома у региону.

Наводи се да се „широм Балкана граде шљаштећи нови аеродромски терминали и именују се на такав начин да узнемире суседе“.

Serbia, Srbija , Србија

„Футуристички нови објекат отворен је у марту у Загреб, хрватској престоници. Преименован је по Фрањи Туђману, оцу хрватског покрета за независност. Он је водио жестоки рат против хрватских Срба, које је подржавала Србија и који су створили одцепљену српску републику на трећини територије Хрватске која је била кратког века. Већина Срба је 1995. протерана из Хрватске“, пише у чланку.

Економист наводи да су „међу жртвама тог етничког чишћења били и рођаци најпознатијег Србина на свету Николе Тесле, проналазача“.

„Тесла је Србин рођен 1856. године на територији онога што је данас Хрватска, али је емигрирао у Америку; и Срби и Хрвати га сматрају својим. Од 2006. београдски аеродром носи име по њему, што смета појединим Хрватима“, стоји у тексту.

Познати економски недељник наводи да „има још“ примера.

„Након 18 година од завршетка рата на Косову и даље не можете да летите са ‘Николе Тесле’ на ‘Адема Јашарија’, у чију част приштински аеродром носи име од 2010. Јашари је био један од оснивача Ослободилачке војске Косова који је страдао заједно са десетинама чланова шире породице након српске опсаде његовог упоришта 1998. године. Данас је он херој косовским Албанцима, а за Србе је ђаво“, пише лист.

Економист тврди да су „игру око именовања аеродрома започели Грци тиме што су аеродром у Солуну 1992. године преименовали у ‘Македонија'“.

„Грчка и Македонија су у спору од проглашења македонске независности 1991; Грчка каже да име Македоније имплицира територијалну тежњу ка делу историјске Македоније која се налази у Грчкој. Македонци су узвратили 2007. променом имена аеродрома у Скопљу у ‘Александар Велики’, по освајачу из периода античке Грчке којег својатају обе земље. Ипак, нова влада Македоније жели боље односе са Грчком, тако да је могуће нова промена имена“, пише у чланку.

Наводи се да „нека имена нису промењена“.

„У Босни, сарајевски аеродром и даље је само ‘Сарајево’ као и пре. На покушај из 2005. преименовања у ‘Алија Изетбеговић’, по ратном вођи босанских муслимана, вето је ставио међународни проконзул Педи Ешдаун. Подгорица је такође и даље ‘Подгорица’, осим на ознаци за пртљаг. Тамо и даље стоји ТГД, подсећање на време када је црногорска престоница носила име Титоград по Јосипу Брозу Титу, југословенском лидеру који је умро 1980. године“, закључује Економист.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!