Прочитај ми чланак

Еколошки устанак: Ко ће отклонити последице 528 бушотина Рио Тинта у Јадру

0

Еколошки устанак је саопштио да је на појединим парцелама на подручју Горњих Недељица у Јадру, које су у власништву компаније Рио Тинто, 7. априла окончан поступак враћања грађевинског земљишта у пољопривредно и шумско.

„Иако је тиме испуњен један од захтева Еколошког устанка са недавних масовних протеста против изградње рудника литијума, након укидања Просторног плана подручја посебне намене Јадар, инсистирамо на одговору на питање ко ће, о чијем трошку и у ком року отклонити последице загађивања из 528 бушотина које је ова компанија оставила у наслеђе становницима јадарског краја. Ко ће гарантовати да ће загађивач све урадити по пропису и ко ће платити одштету за затроване подземне воде и огромну површину земљишта?“, наводи се у саопштењу.

Из Еколошког устанка су поручили да је ово наставак њихове, како су навели, успешне борбе коју су водили и од које не одустају, а за коју кажу да ће бити завршена када се усвоји закон о забрани рударења литијума и бора и када се мештанима исплати свака штета која им је начињена.

„Нећемо дозволити да се измакну некажњени, јер ово мора бити за наук свим тровачима који трују или се тек спремају да трују нашу земљу, реке и ваздух“, закључили су.