Прочитај ми чланак

Еколошки геноцид: Директор фабрике тражио да се киселина пушта директно у реку

0

Информације показују да је у периоду од 2006. до 2015. године, по налогу директора фирме "Елкок" из Косјерића Владимира Лојанице у реку Лимац испуштано више од 18 тона опасне киселине. Процењује се да је количина и већа, али оно што је су до сада забележили радници јесте да је у питању више од 18.0000 килограма материје која представља опасност по људе, али и биљни и животињски свет у овом крају. Еколошки злочин за реку и становнике овог краја имаће свој епилог на суду у октобру, а према тврдњама радника у овој борби ићи ће до краја.

Конкретне информације о целом случају јавности је предочио тадашњи радник обезбеђења Радул Милошевић, који више не ради у Елкоку. Он је одлучио да правду потражи на суду, пред којим ће у октобру бити покренут поступак. Милошевић ће након првог рочитшта највероватније бити предложен као један од сведока.

Иначе, фирма „Елкок“ из Косјерића бави се производњом ПВЦ каблова и поцинковане траке и основана је 1991. године. Фирма је регистрована као акционарско друштво, а већински власник је Братољуб Бабић из Београда.

Према информацијама које је написмено доставио радник Милошевић Радул, али и други радник Горан Митровић, још 5. маја 2006. године у реку Лимац је просуто два канистера од по 200 килограма опасне материје. Према тврдњама сведока, то је први регистровани случај испуштања киселине у Лимац. Од 2007. па до 2015. године, у размаку од неколико месеци, а најчешће је то био интервал од три месеца, по налогу директора Владимира Лојанице просипале су се тоне и тоне ове материје, а забележено је да су се мењали искључиво радници од којих је под притиском директора тражено да извршавају наређења. Радници тврде да је Лојаница наручивао, али нико се није супротстављао.

У континуитету је цео поступак понављан до 2015. године, што су сазнања Нове. Још не постоје докази да је киселина испуштана и након ове године, али огромна штета и опасност по читав екосистем већ су учињени током10 година испуштавања киселине.

Према тврдњама радника Милошевића, он је правовремено упозорио директора Владимира Лојаницу да то више не чини, будући да се „све сазнало“ и да то више не сме да ради јер трује град у којем живе сви. Како каже, Лојаница за то није марио па је наставио да поступа на исти начин.

„Од тада па до мог одласка у пензију траје шиканирање. Према мојим информацијама и даље се просипа киселина, а радници нису успели да се супротставе директору Владимиру Лојаници“, написмено је навео он.

Поред Милошевича, сведок испуштања киселине у реку био је и Горан Митровић који за Нова.рс истиче да су сви наводи тачни и да ће се то доказати на суду.

„Док сам ја био у фирми до 2018. године то се све радили. У погону који се бавио управо овим стварима од 2003. до 2012, када сам напустио погон и могу само да потрврдим да се киселина испуштала у Лимац“, казао је он.

Он напомиње да ће Милошевић ићи до краја и да ће дугогодишњи инциденти имати и судски епилог.

Поред разговара са радницима, „Нова“ је контактирала директора Владимира Лојаницу, али је он у том тренутку био у производном погону те није могао да потврди, или демантује тврдње бивших запослених.

Како тврди секретарица „Елкока“, превише је посла због чега ће Лојаница бити тек у среду слободан да да изјаву.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!