ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА ЗА ТРИ МЕСЕЦА! Пред нама НИКАД ЧУДНИЈА ЗИМА…

0

Кошава је почела да слаби у Србији, али ниже температуре се и даље задржавају. Метеоролог Ђорђе Ђурић испричао је све о температурама у децембру, временским приликама за празнике, као и о најхладнијим таласима које можемо очекивати у предстојећој зими.

Ђурић открива да није могуће дати толико прецизне прогнозе када су празници у питању, ако се узме у обзир да је најтачнија прогноза она за наредних седам дана.

Foto: Tanjug/ AP

– Први децембар узима се као први зимски месец у климатолошком смислу, тако да нам сам почетак тог месеца доноси пролазно захлађење са кишом, на планинама са снегом. Температуре ће пасти у јутарњим периодима, може се очекивати први мраз. Током дана биће између 0 и 5 степени, али прохладно – каже Ђорђе Ђурић.

Након тога, према његовим речима, очекује се прилив топле ваздушне масе и поново променљиво време, те ће се температуре кретати око 10. подеока.

– Углавном без јачег хлађења на видику, без тих драстичних минуса. Биће присутна честа наоблачења, углавном кише, али са темепратурама изнад просека за то доба године. Повремено током децембра може бити суснежице и снега и у нижим пределима, али се те падавине неће задржавати – рекао је Ђурић.

На питање какво време је најављено за Нову Годину и Божић, Ђурић каже да су такве прогнозе врло незахвалне.

– О томе је заиста рано да говоримо, управо јер су те дугорочне прогнозе врло незхвалне. Међутим, можемо да говоримо у неком општијем контексту када је реч о зими. Праву зиму, ниске температуре и снег, резервисане су за јануар и фебруар. Овај децембар ће пратити температуре око просека или више од просека. Имали смо врло дефицитарну јесен када је говоримо о падавинама, али ће децембар имати знатно веће падавине, па ће то ићи на руку пољопривредницима – каже Ђурић.

Према речима метеоролога Ђурића, у једној деценији углавном буду три Нове године које буду веома хладне, са пуно снега.

– Рано је да такву прогнозу дамо за предстојеће празнике, али не би требало да нас изненади ако ове године буде хладно, са дебелим минусом. Ова зима ће бити мање-више просечна. Последњи прави зимски месец био је фебруар 2012. године, али имамо и пример фебруара 2014. године, када није било обилног снега, али кошава је била ураганска, стварала је ужасне сметове. Тако да постоје различити фактори који ће одредити какве ће временске прилике бити у Србији ове зиме – закључио је Ђорђе Ђурић.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!