Прочитај ми чланак

Дугорочна прогноза за лето 2023. – са све датумима временских непогода

0

Да знате шта нас отприлике чека и кад.

Након што је Аццуwеатхер избацио велику прогнозу за лето, метеоролог аматер Марко Чубрило је дао своју дугорочну прогнозу из месеца у месец и с детаљима који све занимају.

Сезонска прогноза за лето 2023. године

Очекиване опште одлике лета које је пред нама:

• Генерално гледано лето знатно ближе просечним вредностима у односу на неколико протеклих.

• Јун нестабилан у спаран уз честе пљускове, а биће услова и за временске непогоде.

• Јул би требао бити знатно пријатнији у односу на протекли без великих и дужих таласа врелог ваздуха при чему би његова средња температура била око или локално чак мало испод просека за период 1985-2020.

• Август сличан јуну, умерено топао и спаран, посебно у свом првом делу али и даље без сигнала за врло високе температуре и дужи сув период.

• Овог лета не би требало бити израженијег сушног периода, осим на локалном новоу, тамо где пљусковите падавине буду ретке.

• Због изразито нестабилног времена постоји велика опасност од честе појаве туче/града, јаких грмљавинских пљускова и локалних временских непогода.

• У глобалу јун и август мало топлији, а јул око или мало свежији од просека док би сва три месеца требала имати количину талога око, а локално и изнад просека.

• Без сигнала за дуже периоде сувог и врелог времена али ће повремено бити налета врућина са максимумима преко +33 степена Целзијуса

ЈУН

Први месец лета 2023 би у глобалу требао бити мало топлији од просека, али би позитивно температурно одступање било релативно ниско, само до око +0,5 степени Целзијуса. Овакав сигнал за температурно одступање значи да би први месец лета био знатно умеренији у односу на неколико протеклих, а посебно у односу а прошли јун који је било знатно топлији од просека. Падавински би месец требао бити у границама просека, са могућношћу за локалну појаву позитивне аномалије, тачније већу количину падавина од просека, посебно на локалном нивоу. Оваква падавинска аномалија значи да се у овом месецу не очекује дужи период сушног времена нити појава суше на ширем простору региона.

Како ће падавине у великом броју случајева бити локалног, конвективног, порекла (грмљавински пљускови) биће мањих делова где ће пљускови бити ређи али то и даље не би требало да услови појаву суше над ширим простором што значи да овај јун за разлику од прошлог не би донео дефицит падавина. Детаљнија анализа даје могућност да првих недељу дана у месецу буду умерено топли без врућине али нестабилни и спарни уз честе грмљавинске пљускове и могућност локалних непогода. Максимуми би се кретали око просечних вредности за прву декаду јуна. Крајем друге недеље у месецу, негде око 10.06. могућ је први период нешто топлијег времена уз ређе пљускове и максимуме који би локално могло бити и око +30 степени Целзијуса, посебно на југу и југоистоку региона. Већ око 12.06. би уследило ново погоршање уз пљускове и освежење и тих дана на прелазу из топлог у свежије време биће услова и за чешћу појаву локалних непогода. Средина месеца вероватно нестабилна без високих температура и уз честу појаву грмљавинских пљускова. Негде око 18.06. би могло уследити ново отопљење али без екстремно високих температура, док би већ после 23.06. па вероватно до краја месеца било мало свежије уз честе пљускове.

Сумирано јун 2023 би донео знатно блажу варијанту лета у односу на протеклу годину без ране суше и екстремно високих температура али уз честе грмљавинске пљускове и повећану вероватноћу појаве локалних непогода.

ЈУЛ

Други месец лета 2023. би требао донети температуре у оквиру или чак мало испод просека уз количину кише око или мало преко просека, посебно над брдско-планинском делу региона. У колико се овакве симулације одрже најтоплији месец у години би ове сезоне био релативно свеж, а знатно свежији у односу на протекли који донео врло високе температуре и екстремну сушу над већим делом региона. За сада све упућује да би јул 2023 донео знатно умеренију верзију лета уз ређу појаву високих температура и честу појаву локалних нестабилности.

Почетком јула би требала уследити стабилизација и отопљење али је врло извесно да то отопљење неће дуже потрајати и већ око 04.07. стоји сигнал за ново, јаче, погоршање уз пљускове и освежење које би потрајало неких 5-7 дана. Око 04.07. биће услова за појаву временских непогода уз велику количину кише и појаву туче/града. Првих дана у месецу би највероватније уследио јачи топао талас који би условио максимуме преко +30, а локално и то посебно над југом и југоистоком региона око +34 степена Целзијуса. Међутим, већ после 04.07. би требало бити знатно свежије уз максимуме који би често остајали испод +25 степени Целзијуса. После 07.06. би синоптика могла имати врло сличан начин развоја као и овог маја. Над нашим делом Европе би се одржавало пространо поље мало сниженог ваздушног притиска које би условљавало претежно северно ваздушно струјање уз кружење нестабилног ваздуха. Као последица тога период од око 08.07. оа све до око 20.07. би протекао у умерено топлом времену без великих врућина и уз честу појаву грмљавинских пљускова, посебно над брдско-планинским деловима региона где би на локалном нивоу падавина могло бити и знатно изнад просека. Ветар би тих дана углавном долазио са истока или североистока. Око 23.07. би уз још једно пролазно погоршање уследило и мање захлађење, док би сам крај месеца требао донети претежно сунчано и постепено све топлије време али без есктремне врућине која је типична за овај месец и вероватно би се крајем јула максимуми кретали до око +31 степен Целзијуса. Овакав развој времена би нам донео и знатно мањи број “тропских ноћи” у којима минимуми не падају испод +20 степени Целзијуса, посебно у вишим деловима региона као и ван већ градских целина, док би и на југу региона оваквих ноћи било мало испод просека. То би допринело знатно мањем губитку влаге из земљишта те се за сада и тамо где локални пљускови овог месеца буду ређи не очекује појава екстремне суше као протекле године.

АВГУСТ

Август би по очекиваном одступању температуре ваздуха требао бити сличан јуну и донети температуре изнад просека за око +0,6 степени Целзијуса, док би се количина падавина и током овог месеца кретала око просечних вредности, тако да се ни овог месеца неки дужи, сушни, период не очекује. У овом моменту нема сигнала за неко рано, јаче, захлађење које би означило крај летњих карактеристика времена и вероватно би се нека блажа варијанта лета задржала током целог месеца.

Сам почетак месеца би могло обележити отопљење и до око 10.08. би се температуре могле кретати изнад просека. Тај део лета би могао бити и његов најтопији део уз максимуме који би се углавном кретали од +29 до +33 степена Целзијуса, а локално, посебно над југом и југоистоком региона и приобаљем Јадрана и око +38 степени Целзијуса. Осим тога и ноћни минимуми би било доста високи те би изнад великог дела Србије, осим у вишим пределима региона могао уследити низ “тропских ноћи”. После прве декаде августа је могуће освежење које би оквирно потрајало око 7-9 дана. У том периоду уз честе грмљавинске пљускове максимуми би се спуситли на вредности мало испод просека, док би минимуми поново били релативно ниски, често и испод +14 степени Целзијуса. Око 10.08. при промени времена би било услова за јаче грмљавинске пљускове и локалне временске непогоде. Око 18.08. би поново могло отоплити те би се око 22.08. на кратко уз сунчано и суво време максимуми могли кретати и око +32 степена Целзијуса, посебно на југу региона, док би после 22.08. уследило освежење које би нам до краја месеца донело променљив тип времена уз честе грмљавинске пљускове, док би око 22.08. могло бити услова и за временске непогоде. Према крају месеца би требало преовлађивати суво али не сувише топло време уз пријатне максимуме, локално и око +30 степени Целзијуса, али свеже ноћи са минимумима и испод +12 степени Целзијуса.

Са оваквим одликама наредна три месеца лето 2023 би у глобалу требало температурно бити око или незнатно изнад просека, док се количина падавина кретала око или изнад просечних вредности, посебно над планинским делом региона.

Лето 2023 за разлику од протеклог не би требало донети дуготрајне (вишенедељне) периоде сувог и екстремно топлог времена и у овом моменту се јачи, топли таласи очекују почетком јула и у првих десетак дана августа, али би већи део јула и средина августа могли донети релативно свеже време уз честе пљускове и без високих температура.

Дугорочне прогнозе су оријентационог типа и у сврху прецизне, детаљне, прогнозе потребно је пртити редовне, дневне прогностичке извештаје.

Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе.