Прочитај ми чланак

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА: У новембру пролећни дани, а онда изненађење

0

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило објавио је детаљну прогнозу за новембар. Будући да се током октобра задржало право пролећно време, а тако ће се наставити и у првој недељи новембра, сви се питају када стиже први снег.

Метеоролог Марко Чубрило изнео је прогнозу за већи део новембра месеца, а прогнозира да нас прве снежне падавине очекују око 20. новембра.

– Наредних дана стабилно и релативно топло. Само ће понегде и то пре свега над Панонском низијом и котлинама региона бити могућа појава магле и ниских облака који ће се понегде задржати и већи део дана. У тим пределима максимуми од 12 до 14, а у осталим деловима региона од 15 до 24, а локално, посебно на југу региона и око 27 степени Целзијуса – пише Чубрило.

Порука из Европе за Србију: „Ако уведете санкције Русији, захтеваће од вас…“

Поље антициклона ће све до петка условљавати суво и релативно топло време. У вишим предеима претежно сунчано, док ће у нижим и то посебно данас често бити магле и ниских облака. Среда доноси пролазно наоблачење, разбијање магле и мање освежење али без падавина. Ветар ће окренути на умерен, западни смер, а дневни максимум од +14 до +22 степена Целзијуса.

У четвртак суво и релативно топло, док се у петак очекује наблачење са кишом, а понегде може бити и грмљавине, појачаним северозападним ветром и осетним захлађењем. У петак дневни максимум од само око +9 на крајњем северозападу Хрватске до око +23 на истоку Србије, а за наредни викенд у интервалу од +5 до +13 степени Целзијуса, што је у оквирима просека за овај део године.

Он такође прогнозира да се први снег у низијама може очекивати тек после 20. новембра, што је у складу са вишегодишњим просеком.

– На вишим планинама, преко 900мнв може бити и пролазног снега. Почетком следеће недеље променљиво облачно уз хладна јутра и све чешћу појаву првих, приземни, мразева, док ће током дана максимум бити од +11 до +15 степени Целзијуса што је и даље мало изнад просека. Повремено може бити кише али су конкретније падавине за сада не очекују – закључио је Чубрило.