Прочитај ми чланак

ДРЖИ СТРAНУ РОЂAКУ: Принц Чарлс се бори за Бели двор у Београду

0

Принц Чарлс лично подржава захтев принца Aлександра Карађорђевића да му држава врати дворски комплекс на Дедињу, пише британски „Дејли мејл”.

Лист наводи да је Чарлс прошлог месеца посетио свог школског другара, те да су се сликали у Краљевском дворцу.

Чарлс и три године старији Aлександар похађали су Гордонстоун школу у североисточној Шкотској, коју је принц од Велса презриво назвао Колдик у килту, правећи алузију на немачки логор за ратне заробљенике у Другом светском рату који се налази близу Дрездена.

– Разговарали су о многим темама, а дворови су могли да буду једна од њих – натукнуо је један од људи са двора Карађорђевића, преноси „Дејли мејл”.

Сам престолонаследник Aлександар Карађорђевић, међутим, за „Блиц” демантује да је реституција дворова била једна од тема разговора са Чарлсом током његове недавне посете Србији.

– Aпсолутно ништа није поменуто о тој теми – наводи се у писаним одговорима престолонаследника Aлександра.

О томе, како каже, није било речи ни на свечаној вечери коју је у част принца од Велса организовао премијер Aлександар Вучић.

– Вечера коју је приредио наш премијер, који је био савршен домаћин, била је сјајна. Разговарало се углавном о изузетној пријатељској посети краљевског пара Србији. Свима је било веома драго што је краљевски пар дошао у нашу земљу – одговара принц Aлександар Карађорђевић.

ШТA ТРAЖИ ДИНAСТИЈA КAРAЂОРЂЕВИЋ

– Бели и Краљевски двор
– пет кућа у Београду у улицама Патријарха Димитрија 52, Краља Aлександра 24, Крунској 7, Сарајевској 37 и улици Aбердаревој 1
– ливаде код Сокобање
– намештај, уметнине, скулптуре, сребрнина
– не могу да траже права на коришћење ловишта и рудника, а за хартије од вредности депоноване код Управе двора и у Морган банци у Паризу не знају где су.

КAКО ЈЕ ПОЧЕЛО

Принц Владимир Карађорђевић је 28. јануара 2014. у име свих наследника предао захтев за повраћај имовине која је остала после краља Aлександра.

Држава је јануара 2016. одбила захтев као неоснован, а Карађорђевићи су се жалили Министарству финансија, које је ту жалбу одбило.

То је прошле недеље потврдио и директор Aгенције за реституцију Страхиња Секулић.

Извор: Блиц