Прочитај ми чланак

СРБИ из Бујановца: „Држава нас не је*е, Вучић продаје лабадаба маглу“ (ВИДЕО)

0

Срби и Албанци с крајњег југа Србије, из Бујановца и околине, месецима пате због смећа и препуних контејнера који се развлаче улицама ове општине, депоније која свако мало гори и густог дима с ње који обавија села, а несташица воде протеклих недеља током тропских врућина дигла је "куку и мотику" на ноге.

Према сведочењу мештана околине Бујановца, нису могли да окупају децу, да оперу веш, стока им је била без воде, гушили су се у диму. Због свега што их је снашло последњих недеља, неколико месних заједница је пријавило и организовало протестни скуп.

Printscreen

„Ја не мрзим никога, мени су црква и џамија исто. Погледај колико нас је мало остало. И ти што су отишли нису се усрећили. Ја сам навикао да живим с тобом и ти са мном, запамти буразеру. Није ово ништа политички. Нас не је** прво држава, од Вучића кад кренеш. Он дође овде, продаје маглу: лабадаба, лабадаба, лабадаба… На крају оде, поздрави се с нама, и толко ти је“, изговара Срђан Томић из села Божињевац, у видеу портала Бујановачке који је обишао Србију, обраћајући се представницима општине Бујановац.

Кажњени због паркирања трактора

Причу о револтираном човеку који је на скоро 40 степени данима без воде, деле популарне странице на Фејсбуку и налози на Твитеру, и док неки ситуацију коментаришу у контексту лошег положаја Срба због председника општине који је Албанац, уредник портала Бујановачке Никола Лазић, преко чије странице су грађани организовали протест, каже да су због свега једнако угрожени и Срби и Албанци.

„Покренули смо причу о несташицама воде која месецима траје у неколико села. Тек онда се Комуналац сетио да санира хаварију која постоји одавно, а због које није било притиска. Грађани су у коментарима на нашој страници организовали протест због несташица воде, али и због пожара на депонији и смећа на улицама Бујановца, о чему смо активно извештавали и објављивали смо снимке и фотографије грађана“, каже Лазић за портал Нова.рс.

Због проблема у водоснабдевању ова општина је претходно донела одлуку о рестрикцијама, а њен председник Нагип Арифи је за проблеме окривио грађане који „ненаменски троше“, али и „појединце који не плаћају рачуне.

„Притом није поменуо чињеницу да је Комуналац отписао милионска дуговања појединим домаћинствима и фирмама“, тврде Бујановачке.

Током поменутог протеста неколико пољопривредника из Божињевца је паркирало тракторе испред зграде општине. Полиција их је потом казнила због ометања саобраћаја, односно, издат је прекршајни налог за прекршај учињен моторним возилом у саобраћају.

„Поред муке што живе без воде, власницима трактора на врат је натоварена још једна – саобраћајна казна од по 5.000 динара“.

Уз притисак у цевима, гратис притисак на медије

Притисак јавности над надлежнима из општине и општинског предузећа Комуналац резултирао је састанком с Арифијем, обећањима да ће проблеми с водоснабдевањем у општини бити решени, поправком старе хаварије, али и саопштењем у којем Комуналац позива грађане да „не верују Бујановачким“, јер о њиховим проблемима с депонијом која гори, смећем по улицама и несташицом воде током тропских врућина, „пишу из политичких интереса“.

„На крају саопштења које прате идиличне слике празних контејнера наш рад је назван ’провокацијом из политичких интереса’ и ’нападима на Комуналац’, јер свакодневно објављујемо и наше, али и текстове и фотографије које нам сами грађани шаљу са терена“ – додаје Лазић.