• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Драма у Књажевцу: Снег од синоћ не стаје, блокирани приступи далеководима, 18 села и даље без струје!
Прочитај ми чланак

Драма у Књажевцу: Снег од синоћ не стаје, блокирани приступи далеководима, 18 села и даље без струје!

0

knjazevac-tviter1

Ситуација са снабдевањем електричном енергијом на подручју општине Књажевац је лошија него претходних дана јер од синоћ пада снег, има поледице на путевима, па су путеви за приступ далеководима који нису у погону блокирани, рекао је данас директор „Електродистрибуције“ Књажевац Предраг Стојановић.

„Механизација је на терену, али је рад јако отежан јер екипе не могу да стигну до места кварова“, рекао је Стојановић Тањугу, додајући да је то спречило да у нека села данас, где је било извесно, стигне струја.

Појавио се нови проблем са приступним путевима, објаснио је он, тако да се не усуђујемо да прођемо на појединим деловима ни са тешком механизацијом, јер руковаоци не желе да ризикују и оштете машине.

„Генерално ниста боља ситуација није, може да се каже чак да је овог тренутка и лошија, и даље пада снег и само погоршава ситуацију“, рекао је он.

Што се тиче села која већ седам дана немају струју, тај број варира током дана, напоменуо је Стојановић, додајући да тренутно 18 села у књажевачкој општини нема електричну енергију. 

СВРЉИГ: ЧЕТИРИ СЕЛА БЕЗ СТРУЈЕ

Четири села у сврљишкој општини, са око 300 домаћинстава, је тренутно без струје и екипе раде на откалњању кварова, рекао је данас шеф електродистрибуцује у Сврљигу Миодраг Виденовић. Део села Будимо је без струје, као и домаћинства у селима Околиште, Бучим и Тиовац, изјавио је Виденовић Тањугу. Виденовић је рекао да очекује бољу ситуацију у снабдевању струјом у селима која су претходних дана остала без напајања због невремена у тој општини. 

„Једног тренутка је 17 села било без електричне енергије, али је опет из правца Сокобање једно село изгубило напајање“, објаснио је он.

Председник општине Милан Ђокић каже да локална самоуправа пружа комплетну помоћ радницима Електродистрибуције који су са радницима ЈКП “Стандард“ стално на терену и труде се да санирају што више штете, преноси сајт knjaževacinfo.com.

Према његовим речима, ситуација је прилично лоша, јер оно што се током дана уради, током ноћи падне.

„Возилима општине обезбедили смо одлазак медицинских екипа са најнеопходнијим лековима у Понор, Кренту и Мучибабу, а данас ће лекари обићи Бели Поток, Бучје, Зубетинац и Влашко Поље“, додао је Ђокић

Он је напоменуо да се припремају пакети са основним животним намирницама, брашном, уљем, гасом, свећама, како би становници ових села лакше преживели дане без струје.

Ђокић је рекао да данас почиње дистрибуција агрегата, да их нема за свако домаћинство, али да ће их, како се нада, бити бар 20, а на становницима села је да их правилно користе, да могу да дођу до сваке куће, како би сви могли да очувају намирнице у замрзивачима.

Општински штаб за ванредне ситуације донео је јуче одлуку о увођењу ванредног стања на територији свих села у којима је због ледене кише, дошло до прекида у снабдевању електричном енергијом.

Sela-u-opstini-Knjazevac-1

Локална самоуправа координира активности са књажевачком електродистрибуцијом и Привредним друштвом “Југоисток“. На располагање су стављени комплетна општинска механизација и људство.

У општини је уведено даноноћно дежурство, а сви грађани који имају проблем са снабдевањем струјом, могу да се јаве општини на телефон 731-623, преноси сајт књазевацинфо.цом.

МАРИЋ: АГРЕГАТИ ЗА СЕЛА

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић изјавио је данас да ће се у току дана агрегатима премошћавати ситуација у 19 села и три засеока у околини Књажевца, који и даље немају електричну енергију. Марић је рекао да су ноћас допремљена два велика агрегата од 500 киловолта како би се олакшао живот грађанима, док људи из Електромреже Србије не заврше послове које обављају у немогућим условима великог леда и ледене кише, која не престаје да пада у источној Србији. Он је подсетио да је у Књажевцу јуче на делу територије проглашена ванредна ситуација и да је више од 2.000 људи било без струје скоро шест дана.

Марић је најавио да се у наредна три дана очекује пораст водостаја на рекама, да се не очекује ново плављење, али да ће се ниво водостаја приближити граници упозоравајућег на реци Бјелици и да је потребно бити спреман за евентуалне снежне падавине.

Sela-u-opstini-Knjazevac-3

МУП: ШТАБ НЕПРЕСТАНО ЗАСЕДА, ЈЕДИНИЦЕ НА ТЕРЕНУ

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Србије Милосав Миличковић рекао је да су јединице МУП-а стално на терену и рашчишћавају путеве на подручју општине Књажевац, где већ шест дана периодично нема струје у 19 села и три засеока.

„Ово што нас је задесило можемо да превазиђемо заједничком борбом. Штаб заседа 24 сата дневно, а јединице МУП-а стално су на терену и рашчишћавају путеве. У контакту смо са болеснима и свима онима којима је помоћ неопходна“, поручио је државни секретар Миличковић и додао да су села Зубетинац и Бучије добила струју.

(Вечерње новости)